Det här är en tanke som bostadsrättsföreningen kan slå mynt av i takt med att fler jobbar hemifrån, resonerar expert.

Pandemin har bidragit till en rejäl ökning av distansarbetandet, och även när virussmittan klingat av väntas den trenden hålla i sig.

Därför förs idén fram i Dagens Industri att bostadsrättsföreningar kan vinna på att förändra gemensamma ytor till kontor för i fösta hand trångbodda stadsbor.

”Det kan påverka värdet”, säger Jesper Kristensen, regionchef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, till tidningen.

Säkert villig att betala mer

Han tror att den som köper bostad, och arbetar hemifrån, är beredd att betala lite extra om kontor erbjuds i fastigheten.

”Jag tror att man i ett modernt boende skulle uppskatta arbetsplatser betydligt mer än till exempel en festlokal, så mycket att det skulle påverka värdet”, säger Jesper Kristensen till Di.

Att arbetsrummet/kontoret har toppstandard är må hända inte lika viktigt för den som har sin bostad i samma hus.

För bostadsrättsföreningar som funderar på att anamma idén är rådet att ta reda på hur stort intresset är bland de boende, och att styrelsen sedan lägger ribban för ambitionsnivån.

En möjlighet, om föreningen vill och har behov av ytterligare intäkter, är att även andra än medlemmar får hyra kontorsyta i fastigheten.

ANNONS
ANNONS

Observera att det dock krävs ett stämmobeslut om det sker en ombyggnad. Det är också så att om ytor upplåts för uthyrning blir man hyresvärd.

Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC, förklarar mer i Di-artikeln.

Läs även: Ny undersökning: Hemarbetet här för att stanna [DagensPS.se] »