Ettor inte lika heta längre. ”Vi ser att coronapandemin medfört ett större intresse för större bostadsrätter”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

ANNONS

Enligt Hemnet har det skett ett trendbrott under hösten när rekordmånga bostadsrätter sålts.

Tidigare var det mest omsättning på ettor. I dag är det rymligare lägenheter som lockar köparna.

Det här märks tydligast i Stockholms innerstad där försäljningen av större lägenheter ökat med drygt 29 procent i årstakt de senaste tre månaderna, enligt Hemnet som förklarar att samma siffra för ettor är 13,4 procent.

Fler vill bo större i restriktionernas tid

”Vi ser att coronapandemin medfört ett större intresse för större bostadsrätter. Vi ser det i fler försäljningar, större prisuppgångar och fler besök på våra annonser. Fler vill bo större när man tillbringar mer tid hemma”, säger Erik Holmberg i ett pressmeddelande.

Mätt som ett 12 månaders glidande medelvärde skulle det nu ta 2,6 månader att sälja alla ettor på Hemnet och 2,4 månader att sälja alla bostadsrätter med tre rum eller fler. Före prisnedgången på hösten 2017 var omsättningshastigheten för ettor länge runt en halv månad snabbare än för större bostadsrätter.

ANNONS
ANNONS

Att pandemin ökar suget efter stora lägenheter och minskar densamma efter små bostadsrätter förklarar han med att många nya på bostadsmarknaden också är nya på arbetsmarknaden och att de, generellt sett, ”tagit mer stryk under coronakrisen”.

Läs även: Trots andra våg: Få tror på fallande bopriser [DagensPS.se] »