Allt fler bostadsrättsföreningar hamnar hos Kronofogden. Det handlar om skulder från några hundralappar upp till så mycket som 25 miljoner kronor.

Statistik visar att de senaste tre åren har antalet bostadsrättsföreningar som hamnat hos Kronofogden ökat. Det skriver Di.

I dag är 155 bostadsrättsföreningar listade hos Kronofogden, det är 18 fler än 2019. Skulderna ligger på allt från några hundralappar upp till 25 miljoner kronor.

”Det är en blandad samling av skuldsatta bostadsrättsföreningar. Skuldsättningen kan i vissa fall bero på att föreningen är ekonomiskt utsatt men kan också i värsta fall bero på ekonomisk brottslighet”, säger Katarina Ekström Erman, sektionschef på Kronofogden.

Svårt att kontrollera

Di skriver bland annat om ett fall där en HSB-förening i Malmö plundrades på 200 miljoner kronor mellan åren 2015 och 2017. Pengarna påstods gå till olika bygg- och renoveringsprojekt. Anledningen till att kriminella kunnat leta sig in i bostadsrättsföreningar handlar till stor del om att det är svårt för myndigheter att kontrollera föreningar.

”Vi misstänker att det finns ett mörkertal av föreningar där oseriösa personer har inflytande. Om det finns skulder hos Kronofogden så är detta en viktig signal till medlemmarna att något inte står rätt till. Därför försöker föreningarna hålla sig borta från oss”, säger Katarina Ekström Erman.

ANNONS
ANNONS

Engagera dig 

För att själv undvika att hamna i en förening där det förekommer brottslighet är det bästa sättet att engagera sig. Det är få bostadsrättsföreningar som är skyldiga att lämna sina årsbokslut till Bolagsverket och därför är det främst medlemmarna i föreningar och revisorn som har insyn i ekonomin.

Regeringen la i höstas fram ett förslag som ska göra det lättare för en minoritet av medlemmar i en bostadsrättsförening att få särskild insyn i verksamheten. Det tycker sektionschefen är ett steg på vägen.

Regeringen vill stärka skyddet för BRF:er 2021 [Dagens PS]

”Vi kommer att analysera förslaget och se hur det påverkar vår verksamhet. Det kan också lyftas att det finns en utsatthet för den lilla människan i den stora affären som ett bostadsköp innebär”, säger Katarina Ekström Erman och fortsätter:

”De ekonomiska konsekvenserna kan bli förödande om något går på tok. Det är viktigt att sätta sig in i vad man köper, oavsett hur stor eller liten föreningen är.”

Läs hela artikeln här.