En ny undersökning visar att många svenskar är stressade över sin boendesituation. En del har till och med låtit bli att separera och undvikit att skaffa barn på grund av boendesituationen.

En undersökning gjord av SBAB visar att en av fem är oroliga över sin boendesituation. Boendesituationen får även påtagliga konsekvenser för relationer och livsval. En av tio har låtit bli att separera och en av fem har låtit bli att skaffa barn på grund av boendesituationen.

Den oro och stress som en av fem personer (17 procent) känner grundar sig till stor del i oro för oförutsägbara händelser i och utanför hemmet samt ökade kostnader.

”För att minska både oron och risken för framtida problem är det viktigt att agera proaktivt. Genom att ha en bra hemförsäkring kan man minska mycket av stressen kopplat till oförutsägbara händelser. Har man ekonomiskt utrymme ska man absolut ha ett sparande. Ett litet sparande är bättre än ingenting alls och finns där att ta till om något händer”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

Påfrestande med flytt

Flytt är en av det största stresskällorna när det kommer till boende. Mer än hälften (55 procent) svarar att de har varit med om en påfrestande flytt. Många uppger att flytten fått allvarliga följder för både en själv och ens relationer. En tredjedel har fått panikångest eller utmattning och nästan en fjärdedel har separerat med sin partner.

”När man ska flytta kanske man främst tänker på de fysiska och logistiska aspekterna, som att packa ihop, fixa med flyttbil och så vidare, men har inte riktigt tänkt på eller förberett sig på de känslomässiga konsekvenserna. Genom att förbereda sig på att man kommer att påverkas emotionellt och även acceptera det, tror jag man till viss del kan gardera sig för att påverkas alltför negativt”, säger Claudia Wörmann.

Hela undersökningen hittar du här.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bankerna tjänar mer på ditt bolån – så får du ner räntan [Dagens PS]

Storbanken: Prisfesten på bostadsmarknaden över [Dagens PS]