Hyror i nyproducerade studentbostäder sticker i väg, var tredje student betalar i dag över 5 000 kronor i hyra.

ANNONS

Det här uppger TT i en artikel på DN.se med hänvisning till en ny sammanställning från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Hyror, särskilt i nyproducerade studentbostäder, drar i väg och var tredje student uppges i dag betala över 5 000 kronor i hyra för sitt studentboende.

Det gör situationen prekär för många studenter. I synnerhet för dem som försöker klara sig på endast studiemedlet.

När det gäller utbudet av studentbostäder generellt ser det annars riktigt skapligt ut.

Enligt artikeln är det inte omöjligt att få tag i en studentlägenhet till höstterminen, vilket uppges vara en effekt av coronapandemin.

Fler studentbostäder på marknaden

18 av 33 studieorter är grönmarkerade i SFS-sammanställningen, tre fler än i fjol, och studenterna på de grönmärkta orterna kan utgå från att de får en bostad i höst, uppger TT.

På orter som fått gul markering kan studenter erbjudas bostad inom en termin (dessa är tio till antalet), och på övriga orter med röd markering (sju stycken) tar det längre tid än en termin att få en studentbostad.

Ett ökad bostadsbyggande och färre internationella studenter har gjort att fler studentbostäder står till buds.

ANNONS
ANNONS

Men även det stigande antalet digitala utbildningar, också det en effekt av pandemin, gör att behovet att flytta till en specifik studieort minskat.

Det negativa när det gäller nyproducerade studentbostäder är hyrorna, som pressats upp just för att det handlar om nyproducerat.

Läs även: Nytt studentbostadsbolag går till börsen [Dagens PS]