Forskaren Cecilia Hermansson slår fast i DN att det är ”inte önskvärt” med de snabbt skenande bostadspriserna i Sverige. Den som inte redan är inne på marknaden ”får inte en chans”, säger hon bland annat.

ANNONS

Cecilia Hermansson, forskare i finansiell ekonomi vid Kungliga tekniska högskola, känner stor oro över många saker med den rekordstarka prisutvecklingen på bostadsmarknaden, och som inte tycks ha någon gräns.

Finansinspektionen, FI, konstaterar i sin bolånerapport att låntagarna som tar större bolån ökar i förhållande till sina inkomster och bostädernas värde.

”Det är oroande om skuldsättningen blir mycket högre och stiger mycket snabbare än våra inkomster stiger. Då blir vi mer sårbara för framtida inkomstnedgångar och ränteuppgångar”, säger Cecilia Hermansson till Dagens Nyheter.

Amorteringskrav inte lösningen

Men att som FI försöka få bukt med det genom amorteringskrav och kontantinsats är inte rätt väg att gå, anser forskaren som menar att det framför allt utestänger förstagångsköpare från bostadsmarknaden, samtidigt som effekten blir liten på befintliga bostadsägare.

”Nu är det en mindre grupp som man håller tillbaka, medan den stora gruppen som redan äger bostäder och som kan flytta och köpa nytt för att de redan är inne inte påverkas så mycket. De har ju redan lån och är etablerade på bostadsmarknaden. Så den gruppen som ännu inte har etablerat sig får inte en chans att komma in, det är den man sätter åt hela tiden”, slår Cecilia Hermansson fast i artikeln.

Hon förordar i stället en fastighetsbeskattning och ränteavdrag, dessutom efterlyser hon mer bostadsbyggande som hon menar leder till ett ”bättre utbud”.

15 år för att spara ihop till en etta

DN:s beräkningar visar att det tar tio år för en grundskollärare att spara ihop till en etta i Stockholm, om han eller hon sparar tio procent av sin årslön.

För ett kassabiträde tar det 15 år att spara och få råd med enrummaren i huvudstaden.

ANNONS
ANNONS

I år har den som köpt en etta i Stockholm betalat ett snittpris på nästan 2,9 miljoner kronor för lägenheten, samtidigt har fyror i Stockholm rivit ner ett pris på över 7 miljoner kronor i snitt, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik som redovisas i artikeln.

I landet som helhet har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter fyrdubblats sedan början av 2000-talet.

Läs även: Rekordmånga söker på: När kommer bostadskraschen? [DagensPS.se] »