Fritidshusen tinar upp efter den långa vintern – vilket kan leda till spruckna vattenrör. Nu uppmanar försäkringsbolagen stugägarna att ta det försiktigt när de öppnar upp.

Det kan bli en fortsatt köldknäpp för försäkringsbolagen efter den utdragna vintern.

”Vi misstänker att många öppnar sina fritidshus nu i påsk, och vi har haft en väldigt kall vinter. När vattnet sätts på kan det bli en dramatisk ökning av vattenskadorna”, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam till Svenska Dagbladet. 

Rinner ut i väggar

Kylan kan leda till att rören sprängts om vatten legat kvar, och nu när vattnet sätts på rinner det ut i väggar och golv.

Ta det lugnt vid uppvärmningen av huset, menar Erik Arvidsson.

”Värm försiktigt, inte allt på en gång.”

ANNONS
ANNONS

Ett annat tips är att kolla efter sprickor och hål i rören, och öppna kranarna försiktigt, ett ställe i taget. Ett sätt att se om det läcker är att linda en liten bit hushållspapper runt ett rör med misstänkt läcka – om vattnet rinner ut blir pappret snabbt blött så att det syns.

Enorma kostnader

Många fritidshus är gamla och Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar, har andra kalla vintrar i färskt minne.

”Vintern 2010 kostade vattenskadorna oss tio miljarder kronor mot vanliga fem miljarder. Den vintern glömmer vi inte”, säger han.

Skadedjur

Även ett annat problem har tillkommit i år. Det finns många rapporter om många råttor och möss som tagit sig in i husen, och de kan också ge upphov till vattenskador.

”De kan gnaga på elkablar och slangar till exempelvis diskmaskin och tvättmaskin. De gillar att gnaga på plasten”, säger Peter Bratt och tillägger:

”Därför bör man kolla kablar och ledningar noga innan man sätter på maskinerna.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Mäklarna: Fortsatt starka huspriser – särskilt för villorna