Det är inte ovanligt att det drar kallt hemma i lägenheten när det blir kallare ute. Men att stänga tilluftsventilerna kan skada hela ventilationssystemet.

Om du stänger tilluftsventilerna kan det skada hela ventilationssystemet, något som skadar dig och fastigheten med sämre inomhusluft, röta och mögel. Det skriver Bofokus.

När det blir kallt inomhus och det drar från dörrar och fönster är det många som stänger igen tilluftsventilerna för att minska draget. Det här kan störa hela ventilationssystemet och orsaka sämre inomhusluft med röta och mögel. Om du är styrelseledamot i bostadsrättsföreningen eller fastighetsägare bör du därför informera de boende om konsekvenserna.

Luftfuktigheten blir för hög

Ventilationssystemets uppgift är att se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in. Fungerar det inte som det ska kan det bli skadligt både för boende och för fastigheten.

Inomhusluften består av bland annat fukt och föroreningar. Om tilluftsventilerna stängs hindrar det gammal luft från att sugas ut vilket bidrar till att föroreningar i luften ökar och luftfuktigheten blir för hög. Fukten kan då sätta sig i väggar, fönster och möbler som orsakar röta och mögel vilket gör inomhusklimatet ohälsosamt.

ANNONS
ANNONS

Lösningen

Det kan låta konstigt men istället för att täppa igen tilluftsventilerna bör du installera fler tilluftsventiler. Därför att desto fler tilluftsventiler som finns i lägenheten desto mindre mängd luft passerar genom varje ventil. Det är gör att upplevelsen av det kalla draget inomhus minskar.

Föreningen skyldig enligt lag

Om du är styrelseledamot i en bostadsrättsförening eller fastighetsägare är det enligt lag krav på att utföra en obligatorisk ventilationskontroll, en så kallad OVK, i fastigheten. En OVK utförs var tredje eller femte år beroende på ventilationssystemet. Förutom att ett bristfälligt ventilationssystem kan orsaka skada kan det även ge föreningen höga straffavgifter.

Läs mer hos Bofokus.

Läs mer: Expert varnar för dolda brandrisker i hemmet [Dagens PS]