Dagens PS

Därför är fungerande ventilation viktigt

Drar det kallt? Det här kan skada hela ventilationssystemet
Ventilationen i hemmet kan se olika ut. I många äldre lägenheter sitter tilluftsventilerna vid fönstren och de drar ofta kallt. I badrum är det i stället ofta fläktar som reglerar luftinflödet. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 25 jan. 2021

Det är inte ovanligt att det drar kallt hemma i lägenheten när det är kallare ute. Men det är viktigt att inte stänga tilluftsventilerna, det kan skada både dig och hela ventilationssystemet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det blir kallt inomhus och det drar från dörrar och fönster är det många som stänger igen tilluftsventilerna för att minska draget. Men det här kan vara både skadligt för dig och fastigheten, skriver Bofokus. Stängda ventiler kan störa hela ventilationssystemet och orsaka sämre inomhusluft med röta och mögel.

Luftfuktigheten blir för hög

Ventilationssystemets uppgift är att se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in. Fungerar det inte som det ska kan det bli skadligt både för boende och för fastigheten.

Inomhusluften består av bland annat fukt och föroreningar. Om tilluftsventilerna stängs hindrar det gammal luft från att sugas ut vilket bidrar till att föroreningar i luften ökar och luftfuktigheten blir för hög. Fukten kan då sätta sig i väggar, fönster och möbler som orsakar röta och mögel vilket gör inomhusklimatet ohälsosamt.

Ventilation

Här är ett exempel på en tilluftsventil som sitter ovanför fönstret.

Lösningen

Det kan låta konstigt men istället för att täppa igen tilluftsventilerna bör du installera fler tilluftsventiler. Därför att desto fler tilluftsventiler som finns i lägenheten desto mindre mängd luft passerar genom varje ventil. Det är gör att upplevelsen av det kalla draget inomhus minskar.

Föreningen skyldig enligt lag

ANNONS

Om du är styrelseledamot i bostadsrättsföreningen eller fastighetsägare bör du därför informera de boende om konsekvenserna. Det är enligt lag krav på att utföra en obligatorisk ventilationskontroll, en så kallad OVK, i fastigheten. En OVK utförs var tredje eller femte år beroende på ventilationssystemet. Förutom att ett bristfälligt ventilationssystem kan orsaka skada kan det även ge föreningen höga straffavgifter.

Läs mer hos Bofokus.

Läs mer: Expert varnar för dolda brandrisker i hemmet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS