Dagens PS

Expert varnar för dolda brandrisker i hemmet

Experten: Här är de dolda brandriskerna i hemmet
Ny teknik och nya vardagsbeteenden utgör dolda brandrisker i våra hem. (Foto: TT/ TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 02 dec. 2020Publicerad: 03 nov. 2020

Med mörkret kommer höstmyset – tända ljus och brasor – men även en ökad risk för bränder. Ny teknik och nya beteenden innebär dolda brandrisker som vi kanske inte alltid tänker på. Det här är dolda brandrisker i hemmet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att levande ljus som glöms bort är den största anledningen till bränder är en vanlig uppfattning. Men flest bostadsbränder uppstår vid köksspisen. I villor är den vanligaste brandorsaken soteld, alltså bränder som börjar i skorsten. Det skriver brandsäkerhetsföretaget Presto.

Förutom de mer uppenbara brandriskerna så finns det flera dolda brandrisker i våra hem.

Laddar du elbilen hemma?
Elbilen har blivit en del av vår vardag och att ladda bilen hemma blir vanligare och vanligare. En dold risk för brand är att ladda bilen i vanliga eluttag eftersom de inte är dimensionerade för att klara så pass hög effekt under en längre tid. Det är även viktigt att vägguttaget som används för laddning av bil inte ingår i en grupp av andra uttag.

Använda ordinarie laddningssladd

Skärmar i sängen
Det är inte ovanligt att vi placerar telefon och dator under kudden eller i sängen när vi sover. Förutom att skärmen kan bli väldigt varm finns det även risk för att brand kan uppstå vid laddningskabeln. Använd ordinarie laddningssladd och ladda alltid under uppsikt och när du är vaken.

Solceller
En solcellsinstallation höjer brandrisken i hemmet för att det kallas som starkströmsanläggning. Förutom att anläggningen ska installeras av ett auktoriserat elinstallationsföretag som följer försäkringsbolagens regler bör det även finnas en brytare nära solcellerna, för att man ska kunna bryta strömmen i samband med brand.

Det är viktigt att räddningstjänsten, vid eventuell brand, får information om att det finns solceller, för att de ska kunna utföra sitt arbete mer riskfritt.

Prestos checklista för ett brandsäkert hem:

ANNONS

1. Brandvarnare

2. Brandfilt

3. Brandsläckare

Läs mer om övriga brandrisker här.

Läs mer: Brandsäkra hemmet inför jul 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS