Det var dåligt med snö förra säsongen men plötsligt slår vintern till och då är det viktigt att vara förbered. Vilket ansvar har ni som sitter i föreningens styrelse när det kommer till snöröjning? Här är tipsen som förbereder er inför den kommande snösäsongen.

Enligt ordningslagen måste bostadsrättsföreningens styrelse, eller fastighetsägaren, se till att det under vintertid skottas, sandas och saltas i anslutning till fastigheten. Det skriver Fastighetsägarna. Det är även styrelsens ansvar att snö och istappar röjs från taket så att ingen blir skadad.

För att undvika olyckor är det viktigt att ni planerar snöröjningen i tid.

Var förbered

Se till att ha ett aktuellt och uppdaterat avtal för snöröjning. Det är svårt att efterleva kraven som ställs om avtalet inte är giltigt när snön väl kommer. Om föreningen inte har ett avtal är det dags att förhandla fram det nu.

Ett första steg när det kommer till snöröjningsavtal är att göra en snöröjningskarta. Efter det ska ni skapa ett förfrågningsunderlag och ta in anbud.

Följande punkter ska specificeras i underlaget:

  • Vid vilket snödjup ska entreprenören rycka ut?
  • Ska tjänsterna levereras löpande eller till ett fast pris per tillfälle eller säsong?
  • Ska entreprenören arbeta på helger och kvällar eller bara ordinarie arbetstid?
  • Var finns uppläggningsplats för stora mängder snö?
  • Vilka områden ska prioriteras vid stora snöfall, exempelvis soputkast, entrén och ramper?

 

Teckna avtal med plåtslagare för att få taket skottat när snön kommer. Se även till att det finns snörasskydd för att minska risken för nedfallande snöblock. Enligt Fastighetsägarna kräver Boverket snöräcke vid takfoten men det kan även behövas fler längre upp längs takfallet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om snöröjning hos Fastighetsägarna.

Läs även: Priset för vatten och avlopp rusar – kan bli en rejäl smäll [Dagens PS]

Kolla – du betalar för mycket för fjärrvärmen! [Dagens PS]