Slarv vid användning av spis, avsiktlig brand, fel i utrustning, rökning och levande ljus är de vanligaste brandorsakerna. Bränder orsakar vanligtvis runt 100 personers död och skador för miljardbelopp varje år. Men i år har dödsbränderna ökat kraftigt visar ny statistik. Med Hem & Hyras checklista går det snabbt att brandsäkra lägenheten.

Som vi skrivit tidigare saknar många bostadsrättsföreningar idag godkänt brandskydd. Men som boende i en bostadsrätt finns det enkla förebyggande åtgärder för att brandsäkra sin egen lägenhet.

Här är Hem & Hyras checklista:

1. Börja med att identifiera riskerna. Lägg inte en het bärbar dator på något som kan ta eld och laga inte en trasig laddare med tejp. Släng den trasiga sladden och använda bara hela elapparater.

2. De flesta bränder startar i köket och spisen är den största boven. Lämna inte spisen obevakad, håll koll på kokande kastruller och ha inte brännbara material bredvid. Skaffa en spisvakt. Det är en teknisk anordning som påkallar uppmärksamhet vid risk för brand och bryter strömmen. Om du använder matolja – ha alltid ett lock redo för att kväva eventuell eld. Det är livsfarligt att försöka släcka brinnande olja med vatten. Om du har lätt för att glömma kaffekokaren är timer en bra idé.

3. Släck levande ljus när du lämnar rummet och placera inte ljusen för tätt. Många ljus bredvid varandra skapar mycket värme. De ska heller aldrig stå nära något lättantändligt.

ANNONS
ANNONS

Lämna trapphuset fritt från grejer

4. Rök inte i sängen! En av de vanligaste orsakerna till bostadsbränder är nämligen att människor somnar nedbäddade med en cigarett.

5. Se till att tändare och tändstickor inte är åtkomliga för barn. Barn försöker ofta släcka branden själv innan en vuxen larmas. Det är därför bra att ha brandvarnare i flera rum.

6. Om det åskar – dra ut tv, telefon, modem och dator innan stormen drar in.

7. Gasol till grillen ska stå på balkongen. Inte i lägenheten eller i vinds- och källarförråd eftersom gasolen är brandfarlig.

8. Det är vanligt att det står barnvagnar, cyklar och julgranar i trapphuset. Grejerna kan börja brinna men även stå i vägen för brandkåren eller dig själv om du behöver springa ut vid eldsvåda.

Läs mer: