Det nalkas mot jul med tända ljus, julbak och julmat. Men julen är även en tid då bränderna i våra hem ökar och de allra flesta bränder startar i köket. Det kan därför vara bra att gå igenom Hem & Hyras checklista och brandsäkra hemmet inför jul.

Hem & Hyras checklista:

1. Börja med att identifiera riskerna. Lägg inte en het bärbar dator på något som kan ta eld och laga inte en trasig laddare med tejp. Släng den trasiga sladden och använda bara hela elapparater.

2. De flesta bränder startar i köket och spisen är den största boven. Lämna inte spisen obevakad, håll koll på kokande kastruller och ha inte brännbara material bredvid. Skaffa en spisvakt. Det är en teknisk anordning som påkallar uppmärksamhet vid risk för brand och bryter strömmen. Om du använder matolja – ha alltid ett lock redo för att kväva eventuell eld. Det är livsfarligt att försöka släcka brinnande olja med vatten. Om du har lätt för att glömma kaffekokaren är timer en bra idé.

3. Släck levande ljus när du lämnar rummet och placera inte ljusen för tätt. Många ljus bredvid varandra skapar mycket värme. De ska heller aldrig stå nära något lättantändligt.

Lämna trapphuset fritt från grejer

4. Rök inte i sängen! En av de vanligaste orsakerna till bostadsbränder är nämligen att människor somnar nedbäddade med en cigarett.

5. Se till att tändare och tändstickor inte är åtkomliga för barn. Barn försöker ofta släcka branden själv innan en vuxen larmas. Det är därför bra att ha brandvarnare i flera rum.

6. Om det åskar – dra ut tv, telefon, modem och dator innan stormen drar in.

ANNONS
ANNONS

7. Gasol till grillen ska stå på balkongen. Inte i lägenheten eller i vinds- och källarförråd eftersom gasolen är brandfarlig.

8. Det är vanligt att det står barnvagnar, cyklar och julgranar i trapphuset. Grejerna kan börja brinna men även stå i vägen för brandkåren eller dig själv om du behöver springa ut vid eldsvåda.

Läs mer: Expert varnar för dolda brandrisker i hemmet [Dagens PS]