Varför diskar inte diskmaskinen rent? Experten reder ut. Här är bästa tipsen för en skinande ren disk och så undviker du felet som de allra flesta gör.

Vattnet i kranen har olika hårdhetsgrad, vilken hårdhetsgrad du har hemma beror på vad i landet du bor. Har du mjukt vatten i kranen betyder det att du ska använda mindre rengöringsmedel och salter. Det skriver Bostadsrätterna som har pratat med en expert i ämnet.

”När du får hem din diskmaskin ska avhärdaren ställas in, så att den arbetar med den hårdhet du har på vattnet – och salt fyllas på. Det är en förutsättning för att maskinen ska kunna göra ett bra arbete”, säger Michael Gardell på tekniska avdelningen hos vitvarutillverkaren Miele.

En felinställd avhärdare och inget salt kan resultera i små skador på glaset. Det kan även göra att diskmaskinen kan se grådaskig ut på insidan.

”Om du gnuggar lite med fingret över ytan och den grå beläggningen försvinner, är det en kalkavlagring och dags att ställa in maskinen efter hårdheten på vattnet och köpa avkalkare – det vill säga salt utan jodtillsats. Kalkavlagringar sätter sig också på elementslingorna och kan förkorta diskmaskinens livstid”.

Fyllde på två kilo salt ­­– för fyra år sen

Behöver jag salt om jag köper ett allt-i-ett-diskmedel?

ANNONS
ANNONS

”Är du nöjd med resultatet av maskinens diskning behöver du kanske inget salt. Men att fylla på salt är inte betungande, jag fyllde själv i två kilo för fyra år sedan, när min diskmaskin var ny. Totalt sett kostar det väl runt sju kronor om året. Och vanligt maskindiskmedel fungerar alldeles utmärkt”, säger Michael Gardell.

”Sköljmedel är ett hett tips, det gör att vattnet rinner av utan att lämna droppspår och du slipper använda diskhandduken. Men – när du öppnar diskmaskinen så börja alltid plocka ur nedifrån, annars skvätter du ner det som var torrt. Åtta av tio gör det felet”.

Så håller du diskmaskinen i topptrim

1. Ställ in avhärdaren efter den hårdhet ditt kranvatten har. Vad du har för hårdhet på vattnet hemma hittar du på din kommuns webbplats.

2. Fyll på salt när maskinen är ny eller när saltlampan blinkar.

3. Spara bruksanvisningen och ha den lättillgänglig. Då slipper du ringa efter hjälp när en lampa blinkar eller om något har fastnat i avloppspumpen.

4. Sköljmedel är inget måste men det ger en fin ytfinish.

ANNONS
ANNONS

5. Lyft upp och rensa bottensilen en gång i halvåret. Den samlar in matrester som kan bli äckligt om det ligger för länge.

Miljötips för latmaskar

Fördiska inte porslinet, skapa bara av stora matrester. Om diskmedlet inte har något att jobba med finns risken att det blir för aggressivt och det drabbar glasen.

”Lite skit i maskinen är bra och det är därför man har en maskin. Dessutom minskar du miljöbelastningen betydligt genom att inte diska två gånger”, säger Michael Gardell.

Läs mer: Drar det kallt? Det här kan skada ventilationssystemet [Dagens PS]