Enligt Finansinspektionen har den amorteringspaus som myndigheten beslutade om i pandemin lett till större lån bland nya bolånetagare.

ANNONS

FI konstaterar i en analys att det tillfälliga undantaget från amorteringar i coronakrisen fått nya bolånetagare att låna nästan 4 procent mer och köpa drygt 1 procent dyrare bostäder.

Finansinspektionen skriver i pressmeddelandet att den amorteringspaus som bankerna fick möjlighet att tillfälligt införa i pandemin ledde till större lån.

”Att lånen ökade mer än priserna talar för att nya bolånetagare använde undantagen till annat än att köpa dyrare bostäder – som att finansiera en större del av bostaden med lån, spara, konsumera eller renovera”, skriver FI.

FI: Åtgärder har effekt

”Det är en högre andel nya bolånetagare i de tre största städerna som har använt undantaget. Det kan hänga ihop med att de tar de största lånen. En uppdelning i storlek på det nya bolånet visar att storleken i sig är viktig för att förklara andelen som använde undantaget. Bland de med ett nytt bolån över 5 miljoner kronor har var tredje hushåll använt undantaget. Det kan jämföras med runt var tjugonde bland de som lånat mindre än 1 miljon kronor”, heter det vidare i FI-analysen (pdf).

Amorteringskraven men även bolånetaket uppges annars ha nått önskade effekter på skuldbördan hos hushållen, åtgärderna ”bromsar utvecklingen att nya bolånetagare lånar allt mer, tar större lån i förhållande till bostadens värde eller i förhållande till sin inkomst”, enligt Finansinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Den tillfälliga amorteringspausen upphör 31 augusti i år.

Läs även: Amorteringskravet drabbar 230 000 hushåll [Dagens PS] »