Med ökad konkurrens på bolånemarknaden fortsätter skillnaden mellan listräntor och genomsnittsräntor på rörliga lån att öka.

Skillnaden mellan bankernas listräntor och genomsnittsräntor ligger på drygt 0,6 procent enligt en färsk analys från SBAB. Det skriver Dagens industri. Siffrorna baseras på uppgifter från bland annat SCB.

Genomsnittsräntorna är de faktiska räntor kunderna får på nya och omförhandlade lån.

Men sedan slutet på förra året har differensen på lån med längre bindningstider minskat. Enligt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, kan det bero på att vi förhandlar bättre när det kommer till rörliga lån.

”Det är ganska många som tror att det inte går att förhandla på de långa lånen. Men bankerna vill gärna att du binder lånen, så det finns förhandlingsutrymme även där”, säger hon.

Hon menar att en annan förklaring kan vara ökad konkurrens på bolånemarknaden. Bankerna är tvungna att pressa räntan till nya bolånekunder och kan samtidigt behålla listräntorna på höga nivåer. Då kan de få goda intäkter på gamla lån där rabatter löpt ut och där lånen inte omförhandlas.

Ju mer trogen desto sämre ränta 

”Att skillnaden ökat betyder att ju mer trogen du är, desto sämre ränta får du. Har man inte pratat med sin bank på ett år är det viktigaste man ska ta till sig att det troligtvis räcker med ett samtal för att få ner räntan”, säger Christina Sahlberg.

Landshypotek gav lägst snittränta på nya och omförhandlade lån i augusti. Tremånaders räntan låg på 1,23 procent och 1,2 procent på en bindningstid på två år. Dock erbjuder Landshypotek bara bolån för villor och ett maxbelopp på 75 procent av husets värde.

ANNONS
ANNONS

När det kommer till storbankerna hade SEB en snittränta på 1,55 procent och Nordea 1,8 procent på tremånaderslån.

”Det som är bra med snitträntorna är att verkligen se vad nya kunder får, och också vilka banker som just nu vill ha in fler kunder och kanske därför erbjuder bättre villkor, och gå på dem”, avslutar Christina Sahlberg.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: SBAB sänker ränta [Dagens PS]

Bankernas vinster på bolånen sjunker [Dagens PS]

Här är bankernas krav för bostadslån [Dagens PS]