Allt fler kvinnor ser på sin köplats i en kommunal bostadskö som ett så kallat fuck off-kapital. Det skriver tidningen Hem & Hyra. Boendet har för många blivit en huvudsaklig orsak att inte lämna en relation.

ANNONS

Begreppet fuck off-kapital har etablerats de senaste åren och syftar på de resurser som en person samlar på sig för att ha råd att lämna en relation eller en arbetsplats.

Nu har det blivit allt vanligare att kvinnor ser en köplats i bostadskön som ett sådant kapital. Sparpengar är ett annat vanligt sätt att gardera sig.

Allt fler kvinnor uppger att de inte har råd att separera och den tuffa bostadsmarknaden utgör ofta ett hinder för den som går i sådana funderingar.

I en undersökning av Ipsos från 2021 uppgav 37 procent av de svarande kvinnorna att deras ekonomi var ett ganska stort hinder för att kunna separera från sin partner. 19 procent av männen såg också ekonomin som ett hinder för en separation.

Fuck off-kapital är frihetskapital

Journalisten Isabella Ahmadi driver podden ”Smarta cash” och förklarar att det är en god idé för kvinnor att behålla en köplats i bostadskön även om de äger sitt boende tillsammans med en partner.

”Det är oerhört viktigt att alla kvinnor ska ha ett eget sparande, även om man är sambo eller gift, och att man står kvar i relevanta bostadsköer. Åtminstone i den stad där man valt att bygga upp sitt liv”, säger Isabella Ahmadi till Hem & Hyra.

ANNONS
ANNONS

Några av landets bostadsköer har en årlig avgift, men enligt Isabella Ahmadi kan de ändå vara värda att stå i. Särskilt om du ser köplatsen som en sorts framtida försäkring. Hon tipsar också om att prata igenom vad som ska gälla ekonomiskt innan man flyttar ihop och medan man ännu är sams.

Läs också:

Skilsmässa: Då drar mäns bostadsägande ifrån [Dagens PS]
Skilsmässa? Så påverkas din pension [Dagens PS]