Trots att priserna på bostäder har fått en rivstart i januari för både lägenheter i villor är SBAB:s chefsekonom Robert Boije pessimist.

ANNONS

”Det är därför för tidigt att säga att det har vänt”, säger Robert Boije, skriver TT på SvD.se som rapporterar att priserna på lägenheter i riket gick upp med 2,4 procent i snitt i januari.

På villamarknaden steg priserna 1,4 procent under årets första månad.

Det är enligt Boije inget konstigt då det har varit en stor visningshelg i januari i bjärt kontrast till en död bostadsmarknad i december.

Prisnedgång på bostäder rensat för säsongseffekten

”Så priserna stiger i januari, men rensat för säsongseffekten så sjunker de”, säger han.

Han drar som framgår inga stora växlar av prisökningarna på bostäder i januari utan räknar tvärt om med att bostadspriserna fortsätter nedåt under våren.

Han påpekar att Riksbankens räntebesked nästa vecka till stor del avgör bostadsprisernas öde i vår.

Därefter bedömer han, säger han till TT på SvD.se, att prisutvecklingen på marknaden bör stabiliseras. Förutsatt att räntan inte stiger mycket mer.

ANNONS
ANNONS

Småhusägarna upplever störst prisnedgång

Storstäderna tar täten för prisökningen på bostäder i januari medan villapriserna har det mer tufft. Boije menar att det sistnämnda är kopplat till de höga elpriserna.

På tolv månader har villapriserna i Sverige backat med 15 procent, enligt SBAB:s och Boolis sammanställning medan bostadsrättspriserna sjunkit med 9 procent under samma tid.

Läs även: Mäklare ser trendbrott – köparnas fördel minskar [Dagens PS]