DagensPS.se skrev förra veckan om organisationen Nils Holgerssongruppens kartläggning av eljättar vilken visade att avgifterna för elnät höjdes kraftigt förra året där Vattenfall stod för största ökningen: 11,2 procent i snitt.

ANNONS

Men hur ser det ut i år? Dagens Industri har ställt de största aktörerna mot väggen om hur priserna kommer att utvecklas framöver men ingen vill varken säga bu eller bä. Eon – som förra året höjde priserna med i snitt 9,3 procent den 1 juli – är förtegen om en eventuell höjning skulle vänta elbolagets kunder.

”Det vill jag inte kommentera. Vi har inte aviserat någon avgiftsförändring”, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon Elnät, till Di.

På Vattenfall är tonen densamma.

”Vi har inte fattat beslut om eventuella kommande prisändringar”, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution.

Både Vattenfall och tyska Eon pekar på stora investeringar i svenska elnät som förklaring till tidigare, och eventuellt framtida, prishöjningar. Båda har också överklagat ett beslut från Energimarknadsinspektionen – som sätter ramar för Elnätsföretagens prissättning – om en kalkylränta på 5,85 procent som förvaltningsrätten i Linköping fastslog i december förra året, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Elpriser har chockhöjts: ”Drabbar miljontals” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Prischock på prylar väntar konsumenter [DagensPS.se] >