Den kvinnliga hyresgästen blev inte bara vräkt för vanvård av sin bostad, hon ska dessutom betala 800 000 kronor för vanvård.

ANNONS

Bakgrunden till att kvinnan fick kontraktet av sin bostad uppsagt och ska betala 800 000 kronor är att hon spolade ner plastbitar, plåster, blomrester och andra saker i golvbrunnen vilket gjorde att det blev stopp, och när hon dröjde med felanmälan och försvårade omständigheterna ytterligare blev kontentan av det hela att tvårumslägenheten i Uppsala nu måste renoveras för den ovan angivna summan, berättar tidningen Hem & Hyra.

Enligt artikeln blev lägenheten föremål för omfattande vattenskador med resultatet förhöjda fuktvärden, mikrobiell påväxt, mattor och tapeter som lossnat, och även mängder av vatten i isolering och betong i hallen.

Uteblev från förhandlingarna i Hyresnämnden

Det framkom när hyresvärden Uppsalahem och försäkringsbolaget till slut blev insläppta i kvinnans bostad.

Händelsen som inträffade i Uppsala ledde alltså till att kvinnan fick sitt hyreskontrakt uppsagt och Hyresnämnden gick på Uppsalahems linje och slog fast att kvinnan skulle flytta ut omgående.

Hon hade dess för innan vägrat släppa in entreprenörer som skulle åtgärda skadorna i lägenheten.

När ärendet var uppe i Hyresnämnden infann sig emellertid inte kvinnan men hon skrev i ett yttrande som Hem & Hyra återger att Uppsalahem överdrivit skadorna och att det endast var badrummet som var skadat.

ANNONS
ANNONS

Som hyresgäst har du vårdplikt över lägenheten, vilket bland annat innebär att du ska städa och hålla den ren men även anmäla skada i tid, och du kan även bli ersättningsskyldig om du varit oaktsam och orsakat skadan i hyreslägenheten själv.

Läs även: Så slipper du ett himla hundliv i huset [Dagens PS]