Har du hund i lägenheten finns det både skyldigheter och rättigheter att anpassa sig till för att slippa ett himla hundliv bland grannar i huset.

ANNONS

Elva procent av Hyresgästföreningens medlemmar har hund, enligt en undersökning som Skop gjort på uppdrag av tidningen Hem & Hyra.

Blandrashund är den i särklass vanligaste sällskapshunden bland hyresgästerna och i storstäder är småhundar vanligast, enligt Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Du ska rasta din hund minst var sjätte timme, annars kan hunden bli irriterad och börja skälla och tvingas göra sin behov i hemmet.

Sedan finns det förstås en rad andra regler att följa, du får exempelvis inte släpa in hunden i tvättstugan eller låta honom bajsa på gården, särskilt inte om du struntar i att ta upp det hunden lämnat efter sig, det kan förstås utlösa ett himla hundliv bland grannar i huset.

När det gäller hundar som är ensamma länge utan tillsyn under dagarna kan kontentan av det bli att kunden skäller i protest.

ANNONS
ANNONS

”Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis”, säger Ronny Carlsson, tidigare områdesansvarig på Nynäshamnsbostäder, till Hem & Hyra som konstaterar att det ibland förekommer att hundar år lösa.

Hundägares rättigheter och skyldigheter

Just det där, att hunden inte är kopplad, kan skapa otrygghet hos omgivningen.

Däremot är det ovanligt att hundar går till attack och biter människor.

Oavsett finns det regler som du ska följa i egenskap av hundägare, men du har även rättigheter.

Du behöver till exempel inte be hyresvärden om lov för att ha hund i lägenheten och även om det finns förbud mot vissa hundraser är det osäkert om det håller i en rättslig prövning, skriver Hem & Hyra och förklarar att hundförbud däremot kan förekomma i allergihus.

Om hunden förstör i lägenheten eller i fastigheten är du ansvarig för det och får stå för notan, men i allmänhet finns inga hinder för hunden att röra sig fritt i bostadsområdet så länge du har koll på den. Dock kan det råda hundförbud på lekplatser.

ANNONS
ANNONS

Du har ansvar för om hunden ylar och skäller och om det sker ofta och efter klockan 22-23 på kvällar kan det föranleda uppsägning av hyreskontraktet.

Källa: Hem & Hyra

Läs även: Vilket ansvar har du som djurägare i en brf? [Dagens PS]