Hushållens bolåneboom i USA är på väg att ta slut i spåren av centralbankens räntehöjningar, rapporterar The Wall Street Journal.

ANNONS

Jämfört med första kvartalet i fjol minskade långivarnas emitteringar med 25 procent under årets första kvartal till cirka 859 miljarder dollar, uppger WSJ med hänvisning till statistik från Federal Reserve Bank i New York och konstaterar att stigande räntor slagit hårt mot de amerikanska bolåneräntorna under perioden.

Avmattningen på USA:s bolånemarknad uppges ha direkta kopplingar till räntehöjningarna.

Federal Reserve, Fed, har höjt den viktiga styrräntan i USA två gånger i år vilket fått direkt effekt på hushållens bolåneboom.

Högsta inflationstakten på mer än 40 år

Syftet är att tämja inflationen, som i mars var den högsta på mer än 40 år och det här driver per automatik upp kostnaderna även för bolån.

Det har även tryckt upp avkastningen på den tioåriga amerikanska statsobligationen, som är nära knuten till bolåneräntorna.

En hel del amerikaner som haft tankar på att köpa hus har tvingats skrota sina planer på det på grund av de ökade kostnaderna för bolån.

”Bolåneräntorna steg cirka 1,5 punkter under första kvartalet och har fortsatt att stiga sedan dess. Förra veckan nådde genomsnittsräntan på ett 30-årigt fast bolån 5,27 procent, den högsta nivån på nästan 13 år”, berättar WSJ.

ANNONS
ANNONS

Läs hela WSJ-artikeln och ta del av fler siffror om läget på den amerikanska bostadsmarknaden.

Senare i dag, onsdag, kommer USA:s regering att presentera inflationssiffrorna för april från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Läs även: USA-börsen fortsatt skakig – Dow Jones faller [Dagens PS]