Dagens PS

Ukrainsk miljardär: Bomba mitt hus – det är fullt av ryssar

Bomba hus
Ryssar ockuperade miljardärens lyxhus – så han bad militären bomba det. (Foto: Youtube)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Den ukrainske miljardären Andrey Stavnitser bad den ukrainska militären att bomba hans eget hus – då det användes som en rysk bas för attacker mot huvudstaden Kyiv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den ryska armén invaderade Ukraina lämnade miljardären Andrey Stavnitser sitt lyxiga hem i Irpin utanför Kyiv och satte sig i säkerhet i Polen, där han arbetar med att organisera humanitär hjälp. Hans säkerhetsteam fanns dock kvar i det nybyggda huset när ryska trupper ockuperade Irpin i början av mars, och ukrainarna förhördes och kläddes av nakna och fick gå ut i skogen där de lämnades åt sitt öde.

“Under två dagar fick de gå hem, utan telefon eller uppkoppling. Efter två dagar nådde de oss från en säker plats och berättade vad som hände”, säger Stavnitser till tv-programmet Good Morning Britain.

“Började skjuta mot Kyiv från mitt hus”

Stavnitser upptäckte då att en liten övervakningskamera i huset fortfarande fungerade då och då, när elektriciteten var påslagen. På kamerabilderna kunde han se att ryska trupper lastade av plundrat gods i hans hem, som de gjort om till en bas. Han säger att han kände sig “äcklad” och “skitig” när han såg ryska trupper i sitt hem.

“Det fanns 12 militärfordon på min tomt, inklusive raketramper, granater och tornados, som de använde för att skjuta mot Kyiv. De började i princip skjuta mot Kyiv från mitt hus”, säger Stavnitser.

Självklart beslut

Han kontaktade då den ukrainska militären och bad dem bomba hans hus – vilket de också gjorde.

“Det var ett självklart beslut för mig. Det finns inte mycket du kan göra för att hjälpa den ukrainska militären, men det var en möjlighet jag hade”, sa han till nyhetsprogrammet.

ANNONS

“Jag vill göra allt för att hjälpa Ukraina att vinna eftersom jag tror att vi värnar Europas säkerhet. Det är viktigt för oss att sparka ut dessa jävlar från vårt land. Det här är bara en liten sak jag kunde göra”, säger han.

Läs även: Oligarkens utbrott: ”90 procent av alla ryssar är mot kriget”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS