Inflationen pressar upp räntorna och någon trolig vändning kommer inte förrän till sommaren, enligt en prognos från Swedbank.

ANNONS

Under februari har marknadsräntorna pressats kraftigt uppåt, konstaterar Swedbanks makroekonomer i en analys som publicerades måndag morgon.

Alla räntor upp

Swedbanks makroekonomer räknar med att de rörliga bolåneräntorna stiger ytterligare fram till sommaren, samtidigt som prognosen för samtliga marknadsräntor revideras upp.

Efter en tillfällig nedgång i början av året steg marknadsräntorna markant under februari både i Sverige och omvärlden, konstaterar man i Räntebladet.

”Volatilt även framöver”

”Marknaderna lär vara volatila även framöver. Vi räknar med att räntorna stiger ytterligare något fram till sommaren i år”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

”Under nästa år, då inflationen har sjunkit tillbaka och centralbankerna mjuknar, räknar vi med att räntor på lån med kortare löptid sjunker medan långräntor stabiliseras”, tillägger Wallström.

Två nya höjningar

Swedbank räknar med att Riksbanken fortsätter höja styrräntan och att höjningarna blir med 50 punkter i april och ytterligare 25 punkter i juni.

Prognosen reviderades uppåt efter det höga inflationsutfallet i januari och innebär att styrräntan hamnar på 3,75 procent till sommaren.

Bolåneräntor upp

Swedbank reviderar också upp prognoserna för de genomsnittliga bolåneräntorna på marknaden.

ANNONS
ANNONS

”Vi räknar med att de rörliga bolåneräntorna toppar på knappt 4,5 procent till sommaren för att därefter ligga relativt still och börja sjunka mot slutet av året”, säger Andreas Wallström.

”Riksbankens räntehöjningar väntas få ungefär samma genomslag på de rörliga bolåneräntorna som i fjol. De bundna bolåneräntorna beräknas ligga kvar på nuvarande nivåer framöver”, är prognoschefens analys.

Läs även: Inflationen ner – så varför minskar inte matpriserna? [Dagens PS]