Enligt den kände finansprofilen Sven Hagströmer slår Riksbankens räntepolitik mot samhällets mest utsatta – han ger betyget underkänt.

ANNONS

Medan till en början utskällda Folkhälsomyndigheten i efterhand fått acceptans för sina restriktioner under covid-19-pandemin kommer Riksbankens räntepolitik inte få ”det eftermälet”, säger Sven Hagströmer till Dagens Nyheter.

Samhällets svagaste hamnar i kläm

Han anser att Riksbanken tvärtom bär skulden för mycket av samhällets ekonomiska problem och att räntepolitiken drabbar de svagaste – unga som stängs ute från bostadsmarknaden och de som lever på marginalen.

Det är den tidigare nollräntan som står i skottgluggen för Avanzagrundaren Hagströmers svidande kritik.

”Det har gjort att de som har tillgångar, de som har villor, bostadsrätter, aktier, har varit med om hyperinflation. Samtidigt har varor och tjänster legat i princip stilla. Det har lett till en mycket stor omfördelning. Det har också lett till att en hel generation inte kan flytta hemifrån”, säger Hagströmer bland annat i DN.

Sven Hagströmer: Importerad inflation

Kronan har försvagats och inflationen som Riksbanken säger sig vilja trycka ner till målet 2 procent – den är importerad, anser den kände finansmannen.

ANNONS
ANNONS

I artikeln efterlyser Hagströmer blocköverskridande åtgärder från politikerna för att på 15 års sikt fasa ut ränteavdraget, vilket redan borde ha  på börjats, anser han.

Samtidigt vill han se riktade stöd till de mest utsatta på svensk bostadsmarknad.

Det finns ett uppenbart missnöje över hur Riksbanken med avgående riksbankschefen Stefan Ingves skött sitt uppdrag och det är tydligt att Sven Hagströmer tycker att Riksbanken i mångt och mycket agerat ansvarslöst.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Riksbanken trippelhöjer som väntat räntan [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stefan Ingves i gräl med chefsekonom [Dagens PS]

Läs också: Mårder om räntan: Det blir ännu fler konkurser [Dagens PS]

Läs vidare: Räntan: Bolån tiotusentals kronor dyrare [Dagens PS]