Som de flesta bedömare räknat med höjer Riksbanken styrräntan med 0,75 procentenheter –  det var det mest troliga scenariot.

ANNONS

”Inflationen är fortfarande alldeles för hög. Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi”, skriver Riksbanken som argument till den kraftiga räntehöjningen som dock var väntad.

Även om Riksbankens egen prognos i samband med förra mötet var att räntan skulle höjas med 0,50 procentenheter.

Efter höjningen av styrräntan med 0,75 procentenheter (75 punkter) är räntan nu uppe i 2,5 procent – den högsta styrräntan på 14 år.

Sannolikt fler räntehöjningar i början av 2023

Riksbanken flaggar för fler räntehöjningar framöver och då i början av nästa år.

Prognosen visar att det ”sannolikt” blir så och att styrräntan då hamnar strax under 3 procent.

”Inflationsutvecklingen är fortsatt svår att bedöma och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom rimlig tid”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande och fortsätter:

”I linje med tidigare prognos kommer Riksbanken från årsskiftet låta innehavet av värdepapper minska i takt med förfall. Även det innebär en viss åtstramning av penningpolitiken.”

ANNONS
ANNONS

Torsdagens räntebesked är riksbankschefen Stefan Ingves sista. Erik Thedéen, i dag generaldirektör för Finansinspektionen, tar över Ingves uppdrag vid årsskiftet.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stefan Ingves väntas avsluta med chockhöjning [Dagens PS]