Det finns gott om pengar och därför tror bedömarna generellt inte att efterfrågan på ettor slår mot bostadsmarknaden i stort.

ANNONS

”Det är ju inga prisfall. Efterfrågan på större bostäder hänger sannolikt också mer ihop med hur börsen utvecklas och det har dessutom byggts många mindre lägenheter, vilket kan vara det som nu märks av. Men ettor brukar ändå vara där man ser trender först och de är också en mätare på nya köpares betalningsförmåga”, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector till Nyhetsbyrån Direkt.

Det går mer långsamt att sälja ettor än större lägenheter och villor, och så har det varit under lång tid och en trend som uppstått under pandemin.

Men fortfarande stiger priserna även på små bostäder, även om de allts tar längre tid att avyttra.

Många är rika och har råd

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall tror att den starka prisbilden håller i sig för större boende, men på sikt kan det komma att ändras om den svagare efterfrågan på ettor spiller över på marknaden i stort.

”Att det byggts få större bostäder och demografiska faktorer, med fler i familjebildande ålder, talar för priserna på villor och större lägenheter kommer att hållas uppe även de kommande åren”, säger Bornevall till Nyhetsbyrån Direkt i en artikel som bland annat publiceras av Privata Affärer.

Både hon och Linda Lövgren, bostadsanalytiker vid konsultföretaget WSP och som också intervjuas i artikeln, konstaterar att det finns gott om pengar bland bostadsspekulanter.

Börsen har gått urstarkt under decennier, fler har blivit förmögna och fler får ärva pengar framöver.

De här är faktorer som experterna menar talar för en fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden med stigande priser, oberoende av att ettor just nu inte lockar köpare på samma sätt som tidigare.

ANNONS
ANNONS

Pandemin har ändrat villkoren

Pandemin har också ritat om förutsättningarna för många. Fler önskar i dag att få bo större och i många fall utanför stan, samtidigt som möjligheterna till distansarbete utökats väsentligt.

Läs hela Direkt-artikeln på Privata Affärer.

Läs även: Tips till köpare och säljare på en svalare bomarknad [Dagens PS]