Dagens PS

Superrika driver upp fastighetspriser i Singapore

Singapore
På bostadsmarknaden i Singapore pågår nu den största hysterin på mer än tio år. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

På bostadsmarknaden i Singapore har hittills 24 miljarder US-dollar spenderats, där pågår nu den största hysterin på mer än tio år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De första sex månaderna i år har mer än 24 miljarder amerikanska dollar spenderats på Singapores bostadsmarknad. Det är över dubbelt så mycket som spenderades på Manhattan under samma period.

I Singapore pågår nu den största hysterin på bostadsmarknaden på över tio år. I ett exklusivt kvarter i staden lade en lokal miljardär 95 miljoner dollar på en herrgård. I ett annat område köpte en taiwanesisk familj alla lägenheter i ett bostadsrättsbygge för 216 miljoner dollar.

Superrika köper lyxbostäder

Runt om i världen slösar de superrika pengar på lyxfastigheter och på ett fåtal platser är trenden så uppenbar som i Singapore. Under första halvåret steg bostadspriserna i staden med 4,1 procent, när pampar från Asien söker en säker hamn.

Under årets första kvartal stod Singapore för den största ökningen av bostadspriser i hela Asien, med en ökning på 6,1 procent.

Uppsvinget i Singapore påminner om hur det var 2007, skillnaden nu är att det finns många nya superrika personer, särskilt från Kina och Indien, det menar Nicholas Mak, chef för forskning och rådgivning vid APAC Realty Ltd:s enhet ERA, enligt Bloomberg.

Försäljningen steg med 83 procent

Försäljningen av bungalows, enplansvillor som motsvarar herrgårdar, och endast kan köpas av medborgare och vissa permanentboende, steg med 83 procent under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året.

ANNONS

I prestigeområdet Sentosa Cove ligger stora fastigheter utmed vattnet med privata båtplatser, här tredubblades affärerna under det första halvåret i år jämfört med motsvarande period förra året. Området är det enda där utlänningar får köpa bungalows.

Priserna i området ökade med 7 procent förra året, något som främst drevs på från Kina, enligt Lewis Cha, vd för Sotheby’s International Realty.

“Några av köparna bestämde sig för att flytta från sina hyreslägenheter för ett mer permanent boende medan andra bestämde att Singapore är en säker tillflyktsort för att placera sina tillgångar”, säger Lewis Cha till Bloomberg.

Kan dölja sina köp

En sak som lockar förmögna köpare till Singapore är integritet. Köpare använder truster (ungefär stiftelser) för att dölja sina köp för både allmänheten och regeringen, exempelvis kan en bank registreras som ägare på uppdrag av köparen, något som försvårar för bostadsutvecklare att kolla köpare

Singapore ser nu över existerande lagar för att stärka kraven på bostadsutvecklare som skydd mot penningtvätt.

Läs mer: Singapore har blivit de superrikas säkra hamn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS