Det går spikrakt uppåt för bostadspriserna. Men prisökningarna är en effekt av pandemin anser experterna, och kan dala i takt med viruset. 

ANNONS

Att allt fler av oss spenderar mer tid i hemmet har gett utslag på bostadsmarknaden – som har gjort ett rejält glädjeskutt.

Priserna ökar

De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik, som publicerades under fredagen, visar att snittet på en bostadsrätt har gått upp med hela med 7 procent. För villor ser det ännu bättre ut, där ligger snittet på 13 procent under det senaste året.

När vi inte kan resa eller äta på restaurang i samma utsträckning som tidigare, är det många som lägger pengarna på boendet, menar Boverkets analytiker Tor Borg.

”Så många har förmodligen ökat sitt spa­rande och kan ha en större buffert för bostadskonsum­tion, vilket gynnat bostads­marknaden”, säger han till Di.

Kan dala med viruset

Men det kan vara tillfälligt. Om viruset dalar framöver, kan bopriserna göra det samma.

”Det är intressant att se om konsumtionsmönstret under pandemin kommer bestå framöver, det vet vi inte. Om det är så att folk helt åter­går till normala konsumtions­mönster när pandemin klingar av skulle man kunna tänka sig att priserna faller tillbaka något”, säger Robert Boije, SBAB:s chefsekonom till Di.

Tor Borg instämmer.

”Det finns helt klart en risk för backlash när vi återgår till det normala”, säger han.

Läs mer: Bostadsrättpriserna har rivstartat i Stockholm

ANNONS
ANNONS