Nya siffror visar att det bara blir dyrare och dyrare att köpa bostad i Stockholms län. Det är unga och ensamhushåll som blir värst drabbade.

ANNONS

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att i Stockholms län har bostadsrättspriserna stigit med 4 procent och villapriserna 8 procent. Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kommenterar siffrorna, det skriver Dagens Nyheter i en artikel.

Marcus Svanberg menar att lågt utbud och låg ränta kan vara två orsaker till prisökningen.

”Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Det kombinerat med lågt utbud och låga räntor ger ökande priser över lag. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum”, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Han säger även att ökningen av bostadspriser slår hårt mot unga och ensamhushåll som redan är en utsatt grupp på bostadsmarknaden. Han menar att det kommer krävas flera långsiktiga lösningar.

”De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus”, säger Svanberg.

Läs mer: Dagsfärska siffror – Så mycket ökar bopriserna [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Navigera rätt på bostadsmarknaden i höst [Dagens PS]

Expert: ”Ta optimistrallyt med en nypa salt” [Dagens PS]