Stefan Ingves säger i en CNBC-intervju att prisraset på bostäder i Sverige inte förvånar med tanke på marknadens ”dysfunktionella” karaktär.

ANNONS

Den tidigare riksbankschefen, som avgått och lämnat över till Finansinspektionens förre generaldirektör Erik Thedéen, framhåller i intervjun med CNBC:s ”Squawk Box Europe” att han varnat för den höga skuldsättningen hos svenska hushåll.

”Jag har ihärdigt gång på gång sagt att skuldnivån i hushållssektorn är alldeles för hög och det kommer att bli en dag av räkning och så småningom kommer räntorna att gå upp, och nu har räntorna gått upp”, säger Stefan Ingves.

Under pandemin var räntan ultralåg och efterfrågan på bostäder sköt i höjden.

Som mest ökade bostadspriserna i Sverige med 30 procent, jämfört med innan pandemiutbrottet, har Nordea räknat ut, framgår det i artikeln.

Nordea-analytiker: Största prisnedgången sedan 90-talskrisen

Nu går räntan upp och priserna på bostäder rasar. Enligt Gustav Helgesson, analytiker på Nordea och som också intervjuas av CNBC, har bostadspriserna i riket från november fallit 13 procent sedan pristoppen i februari.

ANNONS
ANNONS

”Det är den största nedgången på bostadsmarknaden sedan vi hade en stor ekonomisk kris på nittiotalet”, säger Nordea-analytikern.

Under 2022, när Stefan Ingves var riksbankschef, har Riksbanken återkommande höjt styrräntan i kampen mot inflationen.

Bankerna har följt efter och höjt sina räntor på bolån och bedömningen är att räntehöjningarna tagit många svenska hushåll på sängen, de har blivit ”överraskade”, säger Gustav Helgesson till CNBC.

Även Emil Brodin, ekonom från Konjunkturinstitutet, har den uppfattningen och menar att räntehöjningarna blev lite mer dramatiska än vad hushållen föreställt sig.

Experterna tror på ännu en räntehöjning i februari

I februari är förväntan att Riksbanken går fram med en ny räntehöjning och Nordea Bank spår, konstaterar CNBC, att bostadspriserna faller ytterligare och tappar 20 procent mot toppen.

ANNONS
ANNONS

”Det här är en direkt följd av Riksbankens höjda ränta. De har ökat från 0% till 2,5% och vi förväntar oss att de fortsätter att höja styrräntorna till 3% i februari”, säger Gustav Helgesson till den amerikanska finansnyhetskanalen.

En rad bedömare uttalar sig i artikeln och utgår från fortsatta prisfall på svenska bostäder innan det vänder uppåt igen, förhoppningsvis under andra halvan 2023.

Läs mer: Halverade löner för mäklare i bostadskraschen: ”Helvete tio gånger om” [Dagens PS]