Dagens PS

Spiltan ger sig in i kampen om bolånen

Spiltan
Spiltan blir huvudägare i bolåneutmanaren Hejmo. (Foto: Spiltan/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 20 juli 2021

Spiltan ger sig in i kampen om bolånen som ny huvudägare i utmanaren Hejmo. Spiltan satsar 25 miljoner i Hejmo samt 50 miljoner i bolagets bolånefond i Luxemburg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spiltan blir det senaste bolaget att ta upp kampen med storbankerna om den stora bolånemarknaden.

”Med Spiltan Fonder har vi gett sparare ett alternativ till storbankerna som dominerade marknaden. Nu vill vi ge hushållen samma möjlighet för bolån och hjälpa dem att sänka sina kostnader”, säger Per H Börjesson, vd på Spiltan till Dagens industri.

Ett tiotal har fått tillstånd

Enligt Di finns det ett tiotal bolag som fått tillstånd från Finansinspektionen att börja ge ut bolån i Sverige och därmed utmana storbankerna. Hittills är det bara Avanza-backade Stabelo och Schibsted-backade Hypoteket som börjat låna ut pengar i större skala.

Upplägget med Hejmos bolånefond liknar de bolagens upplägg, enligt Di. Modellen är Nederländerna där 40 procent av bolånemarknaden finansieras genom fondupplägg. Fondens placering i Luxemburg ska göra det lättare att locka institutionella investerare.

”Det har funnits en tröghet på den här marknaden och de stora institutionerna är alltid nervösa att satsa pengar, nu ska vi övertyga dem att Hejmos bolånefond är rätt alternativ. Vi kommer kunna lova 0,6-0,8 procent högre avkastning i jämförelse med storbankernas bostadsobligationer”, säger Per H Börjesson till Di.

Lägre räntor ska locka

Bolånekunderna ska lockas av lägre räntor.

ANNONS

”Många har räntor under 1 procent, det är förmodligen där någonstans vi måste ligga”, säger Spiltans vd Per H Börjesson till Di.

Läs mer: Krav på fast jobb stoppar unga från bostadsköp

Läs mer: Så får du lägre ränta på ditt bolån

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS