Trots att bostadspriserna har backat med drygt 8 procent sedan toppen för ett år sedan är en majoritet av svenska folket inte oroade för att priserna ska fortsätta neråt. Det visar en undersökning som YouGov har utfört på uppdrag av Danske Bank.

ANNONS

Sju av tio svenskar som äger sin bostad tror att priserna i det egna området kommer att fortsätta att öka eller ligga still under det kommande året, och bara 6 procent är oroliga för att priset på den egna bostaden ska sjunka.

”Förvånansvärt få oroar sig för att bostadspriserna ska fortsätta sjunka. Med tanke på hur låg omsättningen på bostadsmarknaden är och hur stort utbud av osåld nyproduktion det finns i storstadsområdena, är risken stor att priserna sjunker ytterligare i höst”, kommenterar bankens sparekonom Maria Landeborn.

Regionalt är det stockholmarna som är mest oroliga för att bostadspriserna ska sjunka, vilket enligt Danske troligen beror på högre bostadspriser och betydligt större bolån.

Det är även få svenskar som oroar sig för högre räntor. Enligt undersökningen är det bara 9 procent som oroar sig för en ränteuppgång. Mest oroliga är göteborgarna.

”Boräntorna har varit extremt låga i åratal, och gång på gång har Riksbankens första räntehöjning skjutits på framtiden. Många bolånetagare har vant sig vid låga räntor men det kan vara en farlig inställning, särskilt för högt belånade storstadsbor. Att passa på att amortera och spara till en räntebuffert är viktigt”, säger sparekonomen.

ANNONS
ANNONS

I den nätbaserade undersökningen intervjuades ett urval av 5 040 vuxna svenskar från 18 år och uppåt under perioden 16 mars till 1 april 2018.