Bostadsrättsföreningar behöver inte söka tillstånd för att sätta upp kameror, men det är viktigt att regelverket följs.

ANNONS

Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, tipsar om hur bostadsrättsföreningar kan öka tryggheten för de boende, och ett av tipsen är att placera ut kameror.

Brf:er behöver inte söka tillstånd för kameraövervakning. Däremot ansvarar föreningen för att åtgärden inte strider mot dataskyddsförordningen.

”Att montera kameror kan medföra en ökad känsla av trygghet för de boende. Det som däremot är väldigt viktigt är att styrelsen vet vad som gäller. De ska exempelvis informera medlemmarna i föreningen på rätt sätt för att det inte ska strida mot GDPR. Om en förening vill sätta upp kameror
rekommenderar jag alltid att prata med en jurist först. De kan ge råd och hjälpa till så att allt går rätt till”, säger Stefan Hamilton, bolagsjurist på SBC, i ett pressmeddelande.

Föreningen kan spara pengar

Ytterligare ett tips till brf:er är att se över fastighetens belysning och installera lampor med sensorer i mörka utrymmen.

Äldre bostadsrättsföreningar bör, enligt SBC, gå igenom om den befintliga belysningen är tillfredsställande eller om den behöver fräschas upp.

”Genom att succesivt byta ut lampor med kortvarig livslängd mot de senaste LED-lamporna eller smart belysning kan såväl utgifter för föreningen och miljöpåverkan minskas”, skriver SBC i pressmeddelandet.

I en SBC-rapport i fjol framgick det att var fjärde bostadsrättsägare anser att dålig belysning skapar otrygghet i bostaden. Lika många efterlyste  belysning med sensorer som en säkerhetsåtgärd i anslutning till boendet.

ANNONS
ANNONS

Det här skapar otrygghet i bostaden:
1. Obehöriga i trapphuset (44 procent)
2. Otryggt närområde 42 procent)
3. Otrevliga grannar (33 procent)
4. Dålig belysning (23 procent)
5. Högljudda grannar (20 procent)

Så säger lagen om kamerabevakning.

Läs även: Bostadsrättsägare: Så vill vi rädda planeten [Dagens PS]