Bostadspriserna fortsätter att sjunka som en sten. Under september månad fortsatte den tidigare trenden. Mest av allt backar nu villorna, skriver Affärsvärlden. Elpriset är en viktig faktor.

ANNONS

Priset på villor ligger 3,3 procent lägre i september än i augusti, enligt siffror på Valueguard. Villorna sjunker nu snabbare än andra objekt på bostadsmarknaden. Som helhet sjönk värdet där med 2,8 procent i september. Men under 2022 har priserna så långt rasat med mer än 11 procent.

Det kan vara goda nyheter för den som vill köpa, men besvärligt för säljare.

Under pandemin ville fler köpa stora lägenheter, men nu är det mindre fastigheter som efterfrågas. Det bekräftar flera bedömare på olika mäklarfirmor som Affärsvärlden varit i kontakt med.

Elpriset viktig faktor

Marcus Svanberg är vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och förklarar ett elpriserna är en viktig faktor när det gäller tappet i villornas priser.

”På grund av det tuffa ekonomiska läget kommer allt fler tvingas prioritera den egna plånboken framför antal kvadratmeter boyta vid en bostadsaffär”, säger Svanberg till Privata Affärer.

”Villor med hög elförbrukning riskerar att falla ytterligare, medan prisläget på mindre lägenheter kommer att ligga mer stabilt”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Olika elpris i Sverige slår olika mot regionerna [Dagens PS]

Läs även: Djursholmsvilla uppe i 175 miljoner – rekord på Hemnet [Dagens PS]