Smakar det så kostar det – hyrorna för de lyxigaste lägenheterna på Manhattan i New York höjdes 27 procent i november.

ANNONS

Det är framför allt välbeställda tjänstemän som bor i dessa hyreslägenheter, som har dörrvakter utposterade för att stoppa obehöriga från att komma in i fastigheterna.

Medianhyran för lyxlägenheterna gick upp 27 procent i november till 4 108 dollar per månad, cirka 37 383 kronor, jämfört med för ett år sedan då hyran låg på 4 016 dollar (36 545 kronor), berättar Bloomberg med hänvisning till ny statistik.

Sammantaget steg medianhyran på lägenheter på Manhattan i New York med 23 procent i november till 3 369 dollar per månad (30 657 kronor), vilket uppges vara den största ökningen på ett decennium, även om medianhyran är 3,8 procent lägre än i november 2019, det vill säga före pandemin.

Så ser hyrorna ut i ”vanliga” bostäder

När det gäller New York-lägenheter av lägre standard, som folk i högre grad har en budget för, ligger hyrorna där fortfarande under hyresnivån som var före pandemiutbrottet.

Där är månadshyran nu i snitt 2 584 dollar, drygt 23 500 kronor, vilket enligt Bloomberg är 12 procent lägre än för två år sedan.

Många som enligt artikeln lämnat New York city under pandemin längtar nu tillbaka till metropolen, även om många kontorskomplex fortfarande är mer eller mindre tomma.

ANNONS
ANNONS

”Det finns en slags trötthet med att vara borta från Manhattan”, säger Hal Gavzie, vd på mäklarbyrån Douglas Elliman Fastigheter, till Bloomberg som uppger att det är Douglas Elliman Fastigheter och ytterligare en mäklarfirma som tagit fram siffrorna över hyresutvecklingen i New York i november.

Läs även: Går du utan jobb? Flytta till USA [Dagens PS]