MP-ministrarna tycks i alla fall ha olika åsikter – och tre banktoppar höjer varningsflagg.

ANNONS

Bostadsminister Peter Eriksson, som representerar Miljöpartiet, uttrycker tvivel inför det aviserade och skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen väntas fatta beslut om på måndag.

Det skriver Dagens Industri.

”Jag tycker det amorteringskrav som infördes här om året har haft en till stor del positiv effekt. I det här läget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta p alla olika möjliga åtgärder som finns”, säger Peter Eriksson till tidningen, som konstaterar att hans parti- och regeringskollega Per Bolund samtidigt – så sent som i onsdags – beskrev oppositionens ställningstagande mot amorteringskravet som ”ansvarslöst”.

Men Peter Eriksson är alltså skeptisk till om amorteringskravet är rätt väg att gå för att få ner skuldsättningen, även om det är ett problem som han menar måste tas på allvar.

”Man bör fundera igenom noga innan man tar ställning. Hur det påverkar unga människor och hur påverkan blir på bostadsmarknaden i stort”, säger Peter Eriksson till Di.

Tidningen konstaterar att mycket står på spel, även prestige, för om regeringen ger klartecken till amorteringskravet innebär det ”stora risker”, samtidigt underkänns Finansinspektionen med generaldirektör Erik Thedéen i spetsen om det skärpta amorteringskravet sågas och får nej.

ANNONS
ANNONS

Di.se berättar nu på fredagsmorgonen att tre banktoppar varnar för ödesdigra konsekvenser om amorteringskravet skärps.

Det är Swedbanks chefsekonom Anna Breman, SEB:s vd Johan Torgeby och Bankföreningens vd Hans Lindberg som tror att det skulle leda till ”en för hårt bromsad byggtakt och relativt dramatiska prisfall”, skriver sajten.