Godkände skärpta amorteringskravet – utan analys.

ANNONS

I slutet av november gav regeringen grönt ljus till Finansinspektionens förslag på skärpt amorteringskrav.

Men någon analys bakom beslutet har regeringen inte presenterat, och det ger nu upphov till kritik från Riksrevisionen, skriver Dagens Industri.

Enligt Riksrevisionen borde regeringen ha offentliggjort sitt beslutsunderlag, vilket även oppositionen anser och har kritiserat regeringen för att det inte har skett.

”Man tog Finansinspektionens förslag rakt av utan att göra en egen analys trots att man ska ta andra hänsyn än Finansinspektionen”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna till Di, och fortsätter:

”Det Riksrevisionen nu säger är att regeringens beslut om skärpt amorteringskrav inte har tillräckliga konsekvensanalyser. Och det är mycket allvarligt och väldigt illavarslande eftersom beslutet har en stor påverkan på människors privatekonomi.”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) slår ifrån sig kritiken och säger till tidningen att rutinerna följts och att arbetsmaterial inom regeringen aldrig lämnas ut.

ANNONS
ANNONS

Bolund tillägger, apropå Riksrevisionens kritik, att regeringen ”absolut kan fundera över” om transparensen kan öka till nästa gång ett beslut fattas i ett makrotillsynsärende.

Enligt Di kommer Per Bolund att tvingas svara på frågor i riksdagens finansutskott på onsdag nästa vecka om hur regeringen hanterat det skärpta amorteringskravet.