Konkurserna i Sverige är på historiskt höga nivåer med den näst högsta siffran någonsin under en enskild månad, enligt Creditsafe.

ANNONS

Under november gick 774 aktiebolag i konkurs, en ökning med 35 procent.

Det är nu fjärde månaden i rad som konkurserna i riket skenar.

Och det har bara hänt en gång tidigare sedan mätningarna startade 1998 att en månad haft över 700 konkurser (i april 2020 under inledningen av pandemin), konstaterar kreditupplysningsbolaget.

Efter sommaren har konkurserna ökat med totalt 31 procent.

”Elstödet till företagen verkar dröja”

”Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Här är branscherna där konkurserna ökar mest: E-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer, restauranger men även mängder av sporthallar och sportaffärer har kraschat under året.

Konsumenternas plånböcker styr utvecklingen

Städbranschen var hårt utsatt under november då 14 företag gick i konkurs, en ökning med hela 250 procent då bara fyra företag konkursade under samma månad förra året, enligt pressmeddelandet.

Det är konsumenternas minskade köpkraft som blir dolkstöten för företagen och det är nästan uteslutande små och medelstora företag som går omkull.

På listan över månadens största konkurser finns endast ett företag med över 100 miljoner i omsättning.

Konkurserna ökar i 17 av 21 län

Geografiskt sett ökar konkurserna i 17 av 21 län under november.

I Västra Götaland ökar konkurserna med 86 procent. I Örebro är ökningen hela 167 procent i november.

ANNONS
ANNONS

Parallellt minskar antalet nystarter. Knappt 5 000 nya aktiebolag registrerades i november – en minskning med 21 procent mot samma månad förra året.

I dagsläget har Sverige cirka 734 000 aktiebolag.

Läs även: Ny lag dolkstöt för krisföretag – ”extremt besviken” [Dagens PS]