Enligt nya beräkningar kan ett Stockholmspar spara 13 000 kronor i månaden på att flytta ihop och bli sambor. Kolla här!

ANNONS

Länsförsäkringar ger kärlekspar rådet att bli sambor när bolåneräntorna nu stiger, elräkningarna skjuter i höjden (om än med temporära nedgångar), matpriser och annat ökar kraftigt.

Genom att flytta ihop är mycket vunnet, det drar ner utgifterna drastiskt, konstaterar Länsförsäkringar.

Det par som väljer att flytta ihop på 45 kvadrat i exempelvis Vasastan i Stockholm kan spara drygt 13 000 kronor i månaden.

Flytta ihop och spara tusenlappar oavsett hemkommun

Men i alla kommuner i landet är det smart att flytta ihop, om förutsättningarna finns, för att rädda privatekonomin i dessa kärva tider. Många tusenlappar går att spara, framgår det.

”Förutom att det förstås är mysigt att bo ihop är det också bra rent ekonomiskt att kunna dela på de gemensamma utgifterna. Att bo tillsammans kan göra att det blir pengar över som paret kan spara eller lägga på annat”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Hon påminner om vikten av att diskutera ekonomi och juridik för par som väljer att bo under samma tak.

De mest centrala är, framhåller privatekonomen, att sätta sig in i samboavtalet. Det reglerar ägandet av bostaden och lösöret för bägge parter.

ANNONS
ANNONS

”Det finns många sätt att se på fördelningen av utgifterna, det viktiga är att ni är överens om hur ni vill göra”, säger Emma Persson.

Läs även: Prognos: Snart har Sverige 14 procents inflation [Dagens PS]