Under pandemin har vi ändrat våra preferenser när det kommer till boende och många tror att vi kommer söka oss från stadskärnorna. Men professorn Charlotta Mellander tror inte att vi lämnar Stockholm för landsbygden i någon större utsträckning.

ANNONS

Som Dagens PS skrivit om tidigare tror många att vi kommer söka oss längre ut från stadskärnorna. Många jobbar på distans vilket har öppnat upp för nya boendemöjligheter. Hemnet har pratat med Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping. Hon tror inte att Stockholm kommer drabbas nämnvärt av någon utflyttningstrend.

”Det är viktigt att ha med sig att allt man säger just nu är spekulationer i och med att vi är mitt uppe i pandemin, vi vet inte hur det kommer drabba oss i slutändan. Men ett bra instrument för att förstå framtiden är att titta historiskt och då har städerna överlevt både pandemier och världskrig”, säger hon.

Det finns de som kommer ta chansen och flytta från storstäderna för ett billigare och större boende menar Charlotta Mellander. Men troligen rör det sig om en begränsad mängd individer.

Enorm fördel med att bo i storstad

”Det finns en enorm fördel i att vara i en större stad. Det finns en större arbetskraft och fler arbetstillfällen vilket gör att rätt person kan hamna på rätt jobb och man kan dessutom lära av varandra. Det gör i sin tur att högre löner kan betalas ut”, säger hon.

”Dessutom kan större städer erbjuda en bredare konsumtion, vilket många tycker är attraktivt. Jag tror att vi har en övertro till distansarbete då det tycks finnas ett värde i att vara nära varandra. Många kommer sakna den dagliga kontakt med andra människor som ett kontor innebär”, fortsätter hon.

Hemnets data stöder professorns resonemang. Rekordmånga bostadsrätter såldes i Sverige under september månad och framför allt i de centrala delarna av storstäderna.

ANNONS
ANNONS

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, konstaterar att intresset för att bo centralt är betydande.

”Det finns ganska lite just nu som pekar på några stora förändringar på bostadsmarknaden. Intresset för att bo i de centrala lägena i städerna är fortsatt väldigt stort”, säger han.