Priserna på bostadsrätter i Sverige står nu stilla, men villapriserna fortsätter uppåt, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

I juni steg villapriserna med i snitt 2 procent i riket medan bostadsrättspriserna var oförändrade jämfört med föregående månad.

Det är Svensk Mäklarstatistik som konstaterar att priserna står stilla på bostadsrätter i Sverige, medan villamarknaden är fortsatt het.

På årsbasis har villapriserna rusat med 20 procent, den högsta siffran sedan 2005, medan bostadsrättspriserna gått upp 13 procent på årsbasis.

”Villapriserna fortsätter att stiga. I juni ökade priserna med 2 procent i Storgöteborg och i Stormalmö och 1 procent i Storstockholm. Årstakterna på priserna ligger på 20 procent eller mer, vilket är rekord. I topp ligger Storstockholm och Stormalmö med 24 procent medan Storgöteborg ligger på 20 procent. Samtliga 21 län har en årsutveckling som är tvåsiffrig och i topp ligger Jämtlands län på plus 29 procent”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik och fortsätter:

Rekordmånga bostadsaffärer första halvåret

”När vi nu summerar första halvåret 2021 kan vi konstatera att antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nådde nya rekordantal och ökade med 20 procent respektive 8 procent jämfört med samma period förra året. Under samma jämförelseperioder ökade medelpriset på riksnivå med 330 000 kronor för bostadsrätter och 630 000 kronor för villor”.

Så här kommenterar Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, statistiken:

”Trots sommarens och semesterns intåg ser vi i juni inga tecken på att den historiska prisuppgången på villor ser ut att stanna av. Efterfrågan på större objekt överlag är rekordhög och våra mäklare har efter den här våren långa listor av potentiella köpare som söker större boende”.

ANNONS
ANNONS

Knappt sex av tio mäklare i Mäklarsamfundet, 58 procent, tror på oförändrade villapriser under perioden juli till september.

”Motsvarande andel för bostadsrätter är 70 procent”, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Läs även: Rekord i antal sålda villor i Sverige i juni [Dagens PS]