Dagens PS

Paul Krugman: Platt fall på USA:s bostadsmarknad

fall
Det blir platt fall på den amerikanska bostadsmarknaden, konstaterar flera ekonomer, däribland nobelpristagaren Paul Krugman. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022

Det är inte bara Sverige som står inför en omfattande bostadsbubbla. I USA sjunker priserna på fastigheter som en sten. Feds räntehöjningar får marknaden att vackla, konstaterar bland annat ekonomen Paul Krugman. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Business Insider ställer frågor om den amerikanska fastighetsmarknaden till fem veteraner på ekonomisk analys, så blir svaren allvarliga.

I hela 8 månader i följd har amerikanerna minskat sina bostadsaffärer och priserna sjunker ordentligt. Precis som i Sverige är utvecklingen kopplad till räntehöjningar från centralbanken, men det går till och med fortare utför i USA.

Bara i september sjönk den amerikanska försäljningen av bostäder med 24 procent. Så stor har minskningen inte varit sedan 2007. Antalet ansökningar om att få låna krymper också mycket snabbt. Räntorna vid ett bostadslån ligger just nu på omkring 6,5 procent.

När Business Insider frågar analytikerna Paul Krugman, Jeremy Siegal, Mark Zandi, David Rosenberg och Chen Zhao om vad framtiden för med sig varnar alla för en stormig utveckling.

Krugman: Effekten kommer sedan

Bostadspriserna kommer nästa år att fortsätta falla med minst 10 procent, eller 20 procent om USA går in i en lågkonjunktur. Det förutser nästan samtliga av de tillfrågade. Hur mycket priserna kommer att falla är omöjligt att i nuläget veta.

Den nobelprisbelönade ekonomen Paul Krugman konstaterar att det är ett verkligt ras som pågår på den amerikanska fastighetsmarknaden.

Men han tror att det kommer att dröja innan inflationen når sin fulla effekt på bostadsmarknaden. Anledningen är att många byggen startade innan räntorna började höjas och projekt från den tiden håller fortfarande på att färdigställas.

ANNONS

”Sysselsättningen i byggbranschen har inte ens börjat minska”, konstaterar Krugman.

Men det är ett läge som kan förändras snabbt.

Chen Zhao, ekonomisk forskningsledare på fastighetsmäklaren Redfin säger till Business insider att han tror på fortsatta räntehöjningar från centralbanken, och att det långvarigt kommer att öka även räntorna på lån till bostäder under 2023.

Läs också:

Stockholm – Mycket hög risk för bostadsbubbla  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS