Paradvåningar upp till 20 procent billigare.

ANNONS

”Paradvåningar som förut gick för 25 miljoner finns ibland för 20 miljoner”, säger Richard Lagerling, som mäklat lägenheter i många år i den fashionabla stadsdelen, till Svenska Dagbladet.

Han menar att en ny bostadsmarknad börjar ta form på Östermalm, där kapitalstarka kunder gynnas vid bostadsköpen.

”Bland annat är det utlandssvenskarna som ser att priserna går ner. De hör oftast till de kunder som inte har något som måste säljas innan de köper, så för dem är det lättare köpa. De är alltså gynnade”, säger Richard Lagerling till SvD Näringsliv.

Generellt räknar han med att bostadspriserna sjunkit med 10-15 procent, jämfört med i början av 2017. Men det förekommer alltså att rabatten är högre än så, upp till 20 procent på paradvåningar.

För utlandssvenskar är det extra tacksamt att slå till då dessa även kan surfa på valutarabatten då kronkursen svajar, förklarar Richard Lagerling och ser även köptillfällen för föräldrar med god ekonomi och som vill investera i mindre bostäder till sina barn.

Han berättar att tvårumslägenheter på Östermalm, som tidigare hade ett kvadratmeterpris på 120.000 kronor, nu går för 100.000 kronor kvadraten.

ANNONS
ANNONS

Strandvägen är undantaget från regeln, där är bostäderna fortsatt dyra.

”Men vill man göra väldigt bra köp just nu, så ska man kanske söka bland mindre lägenheter som har någon brist. Kan man tänka sig att leva utan balkong, eller bo på första våningen så går det att göra fynd. Jag skulle köpa en tvåa över gården, utan hiss, för den kategorin lägenheter har ett större prisglapp i förhållande till den övriga marknaden än vad jag någon gång sett”, tipsar Östermalmsmäklaren i Svenska Dagbladet, där han alltså även lyfter fram större lägenheter som ett alternativ för exempelvis barnfamiljer – som är stadda i kassan – och behöver lite mer utrymme.