Kraven på höjda hyror från kommunala bostadsbolag är ”orealistiska” och högre än någonsin, enligt Hyresgästföreningen som uttrycker oro.

ANNONS

Hyresförhandlingarna är i gång och enligt Hyresgästföreningen är kraven på höjda hyror från allmännyttans bolag rekordhöga och ”orealistiska”, man känner en oro.

”Yrkandena som inkommer är högre än någonsin och det är många fler bolag än tidigare som har helt orealistiska yrkanden och förväntningar. Bolagen underminerar förhandlingssystemet och överutnyttjar sin möjlighet till opartisk prövning. Det är tydligt att bolagen yrkar högt för att inte komma överens utan har redan från början siktet inställt på en prövning i HMK. Vi ser det som ett sätt att runda förhandlingsskyldigheten”, säger Joel Ahonen, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Står stabilt ekonomiskt

Bland de bolag som utmärker sig finns flera allmännyttiga hyresbolag i den sydöstra regionen, däribland Emmaboda Bostads AB, GotlandsHem, Hultsfreds Bostäder, VSBO och Växjöbostäder.

Enligt Hyresgästföreningen blir hyreskraven ytterst märkliga med tanke på de allmännyttiga hyresvärdarnas redan goda ekonomiska ställning.

Med tanke på att Sverige nu är på väg ut ur en pandemi, som slagit hårt mot många hyresgästers privatekonomi, och att kostnaderna inte ökat för de kommunala bostadsbolagen, framstår yrkandena som väl magstarka, anser Hyresgästföreningen.

ANNONS
ANNONS

”Hyresgästerna förtjänar en möjlighet att ha pengar över efter att hyran är betald”, säger Joel Ahonen.

Läs även: NCC: 330 000 bostäder behöver rustas [Dagens PS]