Regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag om en skärpning av amorteringskravet. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på torsdagen.

ANNONS

De nya reglerna kring amorteringskrav, som innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt, kommer enligt tidigare angiven tidsplan därmed införas i mars nästa år.

Både Reuters och Dagens Industri har med hänvisning till källor tidigare rapporterat att regeringen är redo att ge grönt ljus för det förslag om skärpt amorteringskrav som Finansinspektionen lagt fram.

Per Bolund säger vid presentationen att omkring 14 procent av låntagarna bedöms påverkas av det skärpta amorteringskravet. Hälften kommer minska sina lån, medan 7 procent kommer att ta lån och amortera mera.

Gällande påverkan på bostadspriserna hänvisar han till Finansinspektionens bedömning om att priserna bedöms dämpas med 1,5 procent. Vidare kan det på kort sikt minska rörligheten på bostadsmarknaden. Konsekvenserna måste dock ställas i relation till riskerna för den svenska ekonomin, säger finansmarknadsministern.

På en fråga om hur oppositionen ställer sig till förslaget säger Per Bolund att oppositionen inte stöder förslaget, men däremot ramverket som man gemensamt har kommit överens om och som säger att Finansinspektionen har makrotillsynsuppdraget och att det är regeringen som i slutändan säger ja eller nej till förslagen.

Nyheten skapar många reaktioner på torsdagen. En som är kritisk mot regeringens beslut är Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. De skärpta reglerna riskerar att skapa både osäkerhet och otrygghet på bostadsmarknaden, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Det slår hårt mot utsatta grupper som man istället bör underlätta för, exempelvis förstagångsköpare som redan kämpar hårt för att ta sig in på bostadsmarknaden.”

Hon får medhåll från kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber som kallar regeringen för ”fantasilös” och spår att de nya reglerna leder till inlåsningseffekter på marknaden. Något även Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare, varnar för.

ANNONS
ANNONS

”Det riskerar att göra mer skada än nytta /…/ Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden”, skriver han i ett pressmeddelande.