Ännu ett nytt slags bostadsrätt har sett dagens ljus på den kaosartade bostadsmarknaden: ”råbostäder”. Ett byggbolag i Uppsala lanserar det nya konceptet med helt tomma lägenheter.

ANNONS

Det rapporterar Svenska Dagbladet. Projektet ”RAW Rosendal” ses som det första av sitt slag i Sverige. Konceptet går ut på att lägenheterna bara är förberedd med el, vatten och ventilation, men i princip helt saknar inredning så som innerväggar och skåp – allt för att göra det så ”billigt och flexibelt som möjligt”, enligt artikeln.

”Vi tycker att så kallad ”open building” är ett sätt att erbjuda lägre priser på bostadsmarknaden och sänka trösklarna genom de besparingar man kan göra. Också möjligheten till kvarboende blir en hög kvalitet”, säger Johan Berg till SvD.

Berg har tillsammans med Oliver Thornton startat upp projektet, och de förklarar att konceptet importerats från storstäder som Helsingfors, Amsterdam och London:

”I till exempel London säljs ”naked house” i nyproduktionen som en reaktion på en förut ”galen” bostadsmarknad”, förklarar han.

ANNONS
ANNONS

I höst ska ytterligare ett ”raw”-projekt börja byggas i Vallastaden i Linköping.