I sina beräkningar ser Boverket att bostadsbyggandet kommer att falla med 30-40 procent nästa år jämfört med toppåret 2021. Bostadsminister Johan Danielsson oroar sig över att prisökningar och räntehöjningar redan slår mot byggtakten.

ANNONS

”Det är viktigt att upprätthålla den höga byggtakten över tid för att bygga bort bostadsbristen så det är klart att det är oroande och det är något vi följer nära från regeringens sida, säger Johan Danielsson i en intervju med Dagens Nyheter.

Förra året inleddes byggnationen av 71 500 bostäder i Sverige. Enligt boverkets prognos faller byggandet till runt 61 000 bostäder i år och 50 000 nästa år.

Regeringen kan behöva agera

I dagsläget är det för tidigt för regeringen att agera, uppger Danielsson, som också meddelar att man inventerar olika handlingsplaner. Han påpekar också att mycket av dagens läge med kostnader för byggmaterial som uppdateras veckovis snarare än årligen ger en situation som gör det svår för regeringen att gå in och kompensera.

”Det kommer definitivt leda till att byggtakten mattas av. Men man ska komma ihåg att i fjol påbörjades 71 000 nya bostäder och sedan 2018 minskar underskottet på bostäder för första gången på länge”, säger Johan Danielsson.

Försvarar kritiserat investeringsstöd

I intervjun återkommer Danielsson ofta till investeringsstödet till bostadsbyggandet som tidigare fanns men som försvann när högeroppositionens budget vann.

Stödet har varit kontroversiellt och kritiker menar att det gått till byggen som ändå hade blivit av, men där håller Danielsson inte med:

”Mer än 20 procent av hyresrätterna som byggts det senaste året har byggts med hjälp av investeringsstöd. Majoriteten av dessa hade inte byggts utan investeringsstödet och framför allt har det gett lägre hyror.”

Nya förslag för bostadsbyggandet

Bland bostadsministerns förslag på hur man kan gå framåt med den problematiska svenska bostadsmarknaden hör en tvåårig hyresgaranti för barnfamiljer som har svårt att skaffa bostad på egen hand och regler för de krav som hyresvärdarna ställer på sina hyresgäster.

ANNONS
ANNONS

När det kommer till köpta lägenheter så hänvisar han till en utredning som föreslår ett statligt garanterat lån till handpenningen som motsvarar 10 procent av köpeskillingen – vilket skulle innebära att förstagångsköpare bara behöver spara ihop till 5 procent av köpeskillingen.

Läs mer: Bostadsministern ser mörka moln över bostadsbyggandet [DN]

Läs även: Banker höjer räntor – så dyrt blir bolånet [Dagens PS]