I takt med att antalet bostadsaffärer ökar i Spanien, backar Sverige från den Europeiska bostadsmarknaden, men faktum är att det aldrig funnits ett bättre läge att investera i just Spanien än nu. 

ANNONS

Det må storma på den svenska bostadsmarknaden, men inte i soliga Spanien. Här skiner solen tvärtom som aldrig förr, med stigande priser och bostadsaffärer i sina spår.

Britterna mest köpsugna

Högst upp på önskelistan står områden som Alicante, Santa Cruz de Tenerife och Málaga, som genererar flest affärer. Mest sugna på sol och sangria är Storbritannien som leder investerarligan i Spanien, tätt följda av Tyskland och Frankrike.

Bland de kundgrupper från Europa som strömmar till lyser svensken dock med sin frånvaro. Enligt siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores har Sverige trillat ned på en på tionde plats bland Spaniens utlandsköpare.

En utveckling som kan förklaras med dalande bostadspriser, kronkursen och oro för räntehöjningar.

Spanien tryggaste investeringen just nu

Fullt förståeligt men också något missvisande sett till bostadsmarknaden i stort. Det menar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Utland.

”Det kan vara lätt att tro att bostadspriserna faller i hela Europa, och därmed avvakta med sin tänkta bostadsinvestering utomlands. Men finns nog inget tryggare sätt att investera sina pengar i Europa nu än att köpa i Spanien, säger Kullman i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Detta eftersom prisutvecklingen i Spanien just nu är mycket god och antalet bostadsaffärer ökar.

Under de senaste tolv månaderna har 640 082 bostadsaffärer registrerats, vilket är den högsta siffran sedan mitten av 2008. Det kan vägas mot prisuppgången som i sammanhanget är relativt blygsam. Så även snittpriserna per kvadratmeter som generellt ligger på omkring 2 000 euro per kvadratmeter.

Bostaden i sig kostnadsneutral

Mot den bakgrunden är Fredrik Kullmans råd tydligt.

”Det är nu det är läge att investera i en bostad i Spanien! Har du bara pengarna att investera så är fördelen att bostaden i sig blir kostnadsneutral”, säger han.

Eftersom efterfrågan i många områden dessutom är högre än tillgången kan ett lukrativt alternativ vara att investera i en bostad som du sedan hyr ut när du inte använder den.

”Njut av din bostad 5-10 veckor om året, hyr ut den resten av tiden, få alla kostnader täckta och tjäna på uthyrningen. När du sedan säljer har bostaden sannolikt ökat i värde”, säger Kullman.

Undrar du vilken ort du ska satsa på? Här är de tio hetaste områdena för utländska fastighetsköpare i Spanien just nu:

ANNONS
ANNONS

1. Alicante 
2. Santa Cruz de Tenerife 
3. Málaga
4. Balearerna
5. Girona 
6. Las Palmas 
7. Murcia 
8. Almería 
9. Tarragona 
10. Castellón 

(Källa: Registradores)

Vill du ta del av fler tips som rör din privatekonomi? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev!

Läs även: Så mycket har villapriserna rasat på bara en månad [Dagens PS]