Svenska mäklare i framför allt storstadsregionerna räknar med fortsatt stark efterfrågan på stora bostäder, konstaterar SBAB.

ANNONS

I en extrafråga i SBAB:s Mäklarbarometern, som genomförs av Origo Group kvartalsvis, har statliga bolåneinstitutet SBAB undersökt vad svenska mäklare tror kan hända på marknaden för bostäder efter pandemin.

Även om en återgång väntas till mer normala konsumtionsmönster efter pandemin tror fastighetsmäklarna att efterfrågan på stora bostäder i landet fortsätter vara stark.

En klar majoritet av mäklarna utgår från ett oförändrat eller ökat tryck på stora bostäder.

Andelen som tror på ett minskat tryck är högst i Stockholm, 24 procent, och lägst i Malmö, 14 procent.

Så säger boendeekonomen

”Jag tror också att efterfrågan på större bostadsyta kommer att vara fortsatt stark framöver, om än inte fullt lika stark som mitt under pandemin. Vi är många som vant oss vid att kombinera kontors- och distansjobb och min gissning är att de flesta arbetsgivare kommer att fortsätta erbjuda den möjligheten”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Enligt SBAB kan efterfrågan på större boyta ha andra förklaringar än pandemin, som exempelvis demografi.

”Mellan 1985 och 1995 föddes många barn och en stor del av dem befinner sig i en fas i livet då man bildar familj och därför efterfrågar större bostadsyta”, heter det.

”Som med mycket annat går det inte att peka ut en enskild faktor som påverkar. Demografiska faktorer i kombination med möjligheten till distansarbete gör att efterfrågan på stora bostäder hålls uppe”, säger Wörmann.

Enligt statistik från Booli har utbudet av stora villor i Sverige de senaste fyra veckorna varit 20 procent lägre än för två år sedan.

Utbudet av stora bostadsrätter har under samma period varit 16 procent lägre.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bostadspriser kan vända efter pandemin [Dagens PS]

Läs också: SEB:s boprisindikator sjunker – ”bostadsmarknaden tappar fart” [Dagens PS]

Läs även: Tvåa i Stockholm gick för 191 000 per kvadratmeter [Dagens PS]