Gå du i köptankar? Grattis – guldläget väntas bestå.

ANNONS

Enligt nya siffror från Booli, som Di refererar till, såldes 24 procent av alla bostäder i hela landet under utgångspris mellan januari och maj i år, vilket kan jämföras med 14 procent av bostäderna som var till salu de två föregående åren.

Enligt statistiken är det mer vanligt att hus än lägenheter säljs under utgångspris, vilket uppges vara en tendens som märks även i Sveriges tre storstäder: Stockholm, Göteborg och Malmö.

Henrik Rundgren, vice vd på Notar, tror att bostadspriserna fortsätter falla ett tag till, säger han till Di.

”Vi ska vara glada om vi har stillastående priser, men mycket talar för att vi ska ned en bit till. Det har börjat komma mer folk på visningarna, men det har inte gjort att priserna har börjat vända uppåt”, säger han till Di.

Men alla mäklare som tidningen talat med är inte lika pessimistiska.

Erik Olsson tycker att marknaden är ”mer stabil nu” medan Johan Engström, Fastighetsbyråns vd, berättar att fler bostadsspekulanter är avvaktande, vilket han relaterar till sämre bankvillkor.

” Avvaktan kommer bestå de närmaste månaderna men vi ser samtidigt en stabilitet, särskilt den senast månaden när det gäller storstadsregionerna”, säger Johan Engström.

Henrik Rundgren på Notar konstaterar att juli brukar vara en lysande försäljningsmånad på bostadsmarknaden. Han befarar att det inte blir så i år.

ANNONS
ANNONS

”Nu är det tänkbart att vi kommer vara i en situation med ett väldigt stort utbud även över sommaren vilket är ett nytt scenario”, säger han till Di.

Även DN skriver om Booli-siffrorna; att var fjärde bostad säljs under utgångspris.

Dagens PS har tidigare bland annat berättat om prisraset på bostadsmarknaden till följd av det skärpta amorteringskravet.