Enligt M sparar villaägare 1 500-2 000 kronor per månad med partiets föreslag på slopad elskatt i januari och februari 2022.

ANNONS

Moderaterna skriver på Facebook att elpriserna är ”orimligt höga”, bland annat på grund av en ”sårbar energiförsörjning” som partiet anser hänger ihop med den avvecklade kärnkraften.

”För att mildra effekterna av de rekordstora elpristopparna vill vi slopa elskatten under januari och februari år 2022. Det motsvarar omkring 1500-2000 kronor i månaden under januari och februari för en vanlig villa”, skriver M på tisdagen på Facebook.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger på en pressträff, som bland annat refereras av SvD, att det nu krävs åtgärder för att komma till rätta med de höga elpriserna.

Svantesson: ”Orimligt”

”Bara under den här vinterperioden beräknas momsintäkterna öka med sju miljarder kronor. Vi tycker att det är helt rimligt att det går tillbaka till hushållen”, säger Svantesson.

Moderaterna vill även att tjänsteföretag som betalar full elskatt får ta del av sänkningen.

Om regeringen inte hörsamma partiets förslag är man beredd att ta upp det i riksdagen.

Redan nu har KD och SD ställt sig bakom M-förslaget.

ANNONS
ANNONS

”Det är rimligt att sänka elskattebördan för svenska hushåll”, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD.

Läs även: Chockhöga elräkningar för svenska villaägare [Dagens PS]

Läs mer: Chefsekonom: Snart höjs matpriserna [Dagens PS]